5 fontos tipp, hogy elkerüljük a defektet nyaraláskor

18/07/2016
  • Indulás előtt mindig ellenőrizzük a gumiabroncsok állapotát
  • A megfelelő abroncsnyomás segíthet a defektek elkerülésében
  • Valamelyest nőtt a könnyű és a súlyos sérüléssel járó balesetek száma hazánkban

A következő hetekben autósok ezrei indulnak majd útnak a kezdődő nyaralási szezonnak köszönhetően. A belföldi vagy külföldi üdülőhelyek felkeresése céljából ilyenkor akár sok száz kilométeres utak is várhatnak a sofőrökre, melyeket egy váratlanul előforduló defekt jelentős mértékben megkeseríthet. A Continental Hungaria Kft. éppen ezért összegyűjtötte azt az öt legfontosabb tanácsot, melyek figyelembe vételével elkerülhetőek lehetnek a defektek.

A KSH legfrissebb adatai szerint az év első három hónapjában összesen 123 halálos baleset történt Magyarországon, ami 12,1%-os csökkenést jelent az előző év hasonló időszakához képest. Az idei esztendő első három hónapját vizsgálva ugyanakkor összesen 933 könnyű és súlyos sérüléssel járó közúti baleset történt, amely a megelőző év hasonló időszakához képest közel 3%-os emelkedést jelent. Hazánkban évente átlagosan legalább 25-30 esetben a defekt nevezhető meg balesetet okozó tényezőként, éppen ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a gumiabroncsok és a jármű állapotára, hiszen ezzel nemcsak a saját, valamint szeretteink, hanem a közlekedésben résztvevők biztonságát is megóvhatjuk.

Megnövekedett terhelés

„A biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen a járművek évszaknak megfelelő gumiabroncsokkal történő felszerelése. A nyári gumiabroncs összetételéből adódóan jobb tapadást biztosít nyári körülmények között, mint a lágyabb keverékkel készülő téli abroncs. Éppen ezért nem tanácsoljuk, hogy valaki téli gumiabronccsal induljon útnak”, hívta fel a figyelmet Menkó Illés, a Continental Hungaria Kft. műszaki szakértője.  Az abroncsok a nyári hónapokban megnövekedett terhelésnek, illetve magas hőmérsékletnek vannak kitéve, ezért indulás előtt különösen fontos azok alapos ellenőrzése. Ezzel a defekt bekövetkezésének esélye minimálisra csökkenthető. Annak érdekében, hogy az autóban ülők minden körülmények között biztonságban legyenek, a nyári gumiabroncsoknak legalább 3 mm-es profilmélységgel kell rendelkezniük.

A Continental tanácsai a defekt elkerülésére:

• Indulás előtt feltétlen ellenőrizzük a gumiabroncsok futófelületét és oldalfalát beékelődött idegen tárgyakat, vágást, vagy kidudorodást keresve! A kidudorodás a szálszakadás egyértelmű jele lehet, ilyen abronccsal nem szabad útra kelni, ezért ilyenkor mindenképpen érdemes felkeresni egy szakszervizt.
  • Második lépésként ellenőrizzük a gumiabroncsok nyomását! Ezt mindig indulás előtt szükséges elvégezni, mivel a gyártók által megadott értékek a gumiabroncsok hideg állapotára vonatkoznak. A megfelelő nyomás jobb kormányozhatóságot, optimális tapadást, fékstabilitást és fékutat biztosít. Alacsony nyomással viszont a gumiabroncs hamarabb felmelegszik, amely gyengíti az abroncs összetevőit, így növelve a defekt kockázatát. Ne felejtsük ellenőrizni a pótkerék légnyomását sem!
  • Nyaralás idején hajlamosak vagyunk túlterhelni a járművet, ami nem tesz jót az abroncsoknak. Éppen ezért ne pakoljuk túl az autót, mert azzal ugyanolyan helyrehozhatatlan károsodásokat okozhatunk, mint az előírtnál alacsonyabb abroncsnyomással történő közlekedéssel. Fokozott terhelés esetén mindenképpen állítsuk be az ilyen esetekre a gépjármű gyártója által javasolt légnyomás-értékeket az abroncsokban, ezeket az értékeket vagy a gépjármű B oszlopán, vagy a tanksapka fedél belső oldalán találjuk.
  • A sofőrnek lehetőleg törekednie kell arra, hogy menet közben elkerülje a kátyúkat. Bár az úthibák száma a tavaszi javításoknak köszönhetően lényegesen lecsökken a téli időszakhoz képest, az utakon mindig lehetnek olyan kátyúk, melyekbe belehajtva károsodhat a gumiabroncs, vele együtt pedig a keréktárcsa, amely így elősegítheti a defektek kialakulását.
  • Menet közben az akadályokon mindig lassan és lehetőség szerint merőleges irányban hajtsunk keresztül. Ha a sofőr túl nagy sebességgel vagy nem megfelelő szögben megy át olyan akadályokon, mint mondjuk egy járdaszegély, akkor a túlzott igénybevételnek köszönhetően a gumiabroncs oldalfala jelentős károsodást szenvedhet.

„Ha a nyaralás alkalmával olyan sérülés keletkezett, amely egyértelműen a gumiabroncs cseréjét teszi szükségessé, akkor nem szabad halogatni a döntést, ugyanis egy időben lecserélt gumiabronccsal biztosan elejét tudjuk venni a defekt okozta katasztrófának és az ezzel járó több tíz-, vagy akár több százezer forintos kárnak”, összegezte a Continental Hungaria Kft. műszaki szakértője.

Kacsó Dániel

marketing és PR koordinátor