Elérkezett az idő az autók téli felkészítésére

04/11/2016
  • Az ORFK-OBB, a Continental Hungaria Kft. és a Magyar Autóklub közös vezetéstechnikai napot tart az autósok számára november 5-én
  • A szervezők célja felkészíteni a vezetőket a biztonságos téli közlekedésre
  • 4 mm-es profilmélység alatt javasolt a téli gumiabroncsok cseréje

A téli vezetés veszélyeire és a megváltozott útviszonyokra szeretné felhívni a magyar autósok figyelmét az ORFK-OBB, a Continental Hungaria Kft, valamint a Magyar Autóklub. Ennek érdekében olyan téli vezetéstechnikai napot szerveznek, melyen bármely hazai autótulajdonos részt vehet. A november 5-én megvalósuló rendezvény részleteit ma délelőtt, közös sajtótájékoztatón jelentették be a szervezők.

Az ORFK-OBB, a Continental Hungaria Kft. és Magyar Autóklub szombaton egész napos téli vezetéstechnikai tréninget szervez azon autósok számára, akik részt vettek a budapesti helyszíneken végrehajtott közúti ellenőrzéseken. Az egyenruhások szerdán és csütörtökön négy ponton – a Váci úton, a Mogyoródi úton, a Nagykőrösi úton, valamint a 6-os számú főúton – ellenőrizték az autósokat. Az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítottak a gumiabroncsok állapotára.

Cél a baleset-megelőzés

„Az ellenőrzések célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet az évszaknak megfelelő, optimális profilmélységgel rendelkező gumiabroncsok használatára”, jegyezte meg Kiss Csaba rendőr alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály, Autópálya- felügyeleti és Balesetmegelőzési Osztály vezetője. Hozzátette, hogy „a gumiabroncsok hatóságilag előírt minimális profilmélysége 1,6 mm, de a téli abroncsok esetében minimálisan 4 mm-ig mondható optimálisnak a gumiabroncs mintázati mélysége. Ezért az ennél kisebb profilmélységgel rendelkező téli gumiabroncsok cseréjéről időben szükséges gondoskodni. Az ellenőrzésben részt vevő autósok egy ingyenes vezetéstechnikai tréningre jogosító kupont kaptak ajándékba.” A 20.000 forint értékű kurzust a Magyar Autóklubnál történő előzetes regisztráció után lehet igénybe venni, szombaton. A szervezet újpesti tanpályáján megvalósuló téli vezetéstechnikai napon az autósok instruktorok segítségével megtanulhatják, hogy hogyan nyerjék vissza uralmukat a jeges, havas úton megcsúszó autó felett. Az eseményen emellett a szervezők családi programokkal várják a regisztrált látogatókat. Az érdeklődőknek lehetőségük lesz többek között kipróbálni a Fővárosi Balesetmegelőzési Bizottság segédmotoros szimulátorát, valamint a Katasztrófavédelem füstsátrát is, emellett egy valódi tűzoltási gyakorlatban is részt vehetnek.

New content item

A többség időben cserél

„Egy Németországban készült felmérés szerint az autótulajdonosok 92%-a novemberben már az évszaknak megfelelő gumiabroncsokkal közlekedik az utakon, de a többség már októberre lecseréli a nyári gumiabroncsokat”, hívta fel a figyelmet Musztrai Ferenc, a Continental Hungaria Kft. marketingvezetője.

Ezért kell a téli gumiabroncs

A nyári gumiabroncsok időben történő cseréjének kiemelt jelentősége van. Ezek ugyanis csak 7 °C hőmérsékletig biztosítanak megfelelő tapadást. A melegebb hónapokra tervezett abroncsok keményebb keverékkel készülnek, ezért télen, a hideg aszfalton megmerevednek, és elveszítik rugalmasságukat. A téli gumiabroncsokat viszont lágyabb keverékkel és eltérő mintázattal gyártják, ennek köszönhetően megfelelő teljesítményt nyújtanak csúszós, illetve vizes útfelületen is. Egy 50 km/h sebességnél, jégen történő fékezéskor a nyári gumiabronccsal szerelt személyautó fékútja akár 31 m-rel is nagyobb lehet a téli abronccsal felszerelt gépkocsi fékútjánál.

Elengedhetetlen a megfelelő felkészítés

A téli gumiabroncsok használata mellett kiemelt figyelmet kell fordítani az autó megfelelő téli felkészítésére. Nem szabad megfeledkezni a zord időjárásnak ellenálló hűtő- és ablakmosó folyadékok biztosításról, valamint szükség esetén gondoskodni kell az ablaktörlő lapátok cseréjéről. „A téli felkészítés során ellenőrizzük a lámpákat is, hiszen a fényszórók ebben az évszakban jóval nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Javasolt továbbá a téli hónapokban napközben is felkapcsolt fényszórókkal autózni, így javítva a láthatóságunkat”, hívta fel a figyelmet Pollák Mihály, a MAK főtitkár-helyettese. Hozzátette, hogy „a jól megválasztott sebesség és a megfelelő követési távolság betartása ebben az időszakban kiemelten fontos lehet.”

Elkerülni a halálos baleseteket

A Continental célja, hogy belátható időn belül nullára csökkentse a halálos kimenetelű közlekedési balesetek számát. Éppen ezért dolgozta ki a Vision Zero koncepciót, melynek alappillérei közé tartozik a veszélyes közlekedési szituációk elkerülése, valamint a gumiabroncsok teljesítményének fokozása. A prémium minőségű gumiabroncsok érdekében a Continental számtalan tesztnek veti alá a legújabb fejlesztésű téli gumiabroncsokat. A német gyártó az új, csúszós útfelületre fejlesztett abroncsokkal legalább 20 millió kilométert tesz meg száraz, vizes, jeges és havas útfelületen, ami annyit tesz, mintha legalább ötszázszor kerülnék meg egy autóval a Földet.

Dr. Fodor Mónika

szenior marketing és PR koordinátor