Nyolc éves csúcson a magyarországi abroncspiac

01/03/2017

2016-ban 5,1%-kal nőtt a hazai személygépjármű-abroncsok piaca a 2015-ös évhez képest. „Éves visszatekintésben elmondható, hogy a tavalyi év az elmúlt nyolc év legjobbja volt a gyártói-importőri oldalon, összesen több mint 2,5 millió darab gumiabroncs értékesítésével”, mutatott rá Rábai Dániel, a Continental Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója. A nyári abroncsok forgalma 7%-kal, a négyévszakos abroncsok forgalma 13,2%-kal, míg a téli abroncsoké 2,6%-al nőtt.

Robbant a SUV szegmens

A nyári abroncsok piacán a SUV abroncsok forgalma kimagaslóan, 24,9%-kal, a kistehergépjármű-abroncsok 9,8%-al, a személygépkocsi-abroncsok szegmense 5,5%-al növekedett. Ha keréktárcsa-átmérő szerinti bontásban nézzük a nyári abroncsok piacát, a 14 colos méret csökkenése mellett minden méret darabszáma erősen növekedett az előző év azonos időszakához képest, különösen a 17-18 colos, valamint a 20-21 colos méretkategória bővült erőteljesen.

Visszafogott növekedés a téliabroncs-piacon

A téli abroncsoknál összességében 2,6%-al nőtt a forgalom a gyártói oldalon. A SUV abroncsok értékesítése 2,5%-kal, a kishaszongépjármű-abroncsoké 4,8%-kal, a személygépjármű-abroncsoké 2,4%-al növekedett 2015-höz képest.

New content item

Érdekes trendek a négyévszakos abroncsok szegmensében

A négyévszakos abroncsok piacán is erősen szerepelt a SUV abroncsok forgalma, 15,1%-os bővülést produkált a magyar piac, és a személyautó-gumiabroncsok között is 17,4%-os növekedés történt. Ugyanakkor a kisteherautó-gumiabroncsok esetében a négyévszakos abroncsokból 28,5%-kal kevesebb fogyott. Emögött az állhat, hogy a biztonságosabb áruszállítás érdekében egyre több üzemeltető áll át a szezonnak megfelelő (téli, illetve nyári) abroncs használatára a kisteherautói esetében.

„A piaci visszajelzések alapján a kereskedők értékesítésének növekedése a nyári abroncsok esetében meghaladta a gyártók értékesítésének növekedését, így a kereskedők szinte kivétel nélkül alacsony nyáriabroncs-készletekkel zárták a tavalyi évet”, mutatott rá Rábai Dániel. „A téli szezon a kereskedők számára az enyhe ősz ellenére jól indult, de a decemberi, téliesnek nem nevezhető időjárás miatt az előző évinél jellemzően magasabb készleteik maradtak az év végére, amelyek a januárban beköszöntött hideget követően mára átlagos szintre csökkentek” foglalta össze a Continental Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója.

Kacsó Dániel

marketing és PR koordinátor