Személyautó és transzporter abroncsok

stage_image1_lg

Vállalat

A Continental konszern

Adatok és tények

article_66w_image1

A Continental részvénytársaságot kilenc hannoveri illetőségű bankár és gyáriparos alapította 1871. október 8-án "Continental-Caoutchouc- und Gutta-Percha Compagnie" néven. A hannoveri központi üzemben többek közt lágygumi-termékeket, gumírozott szöveteket, valamint lovaskocsikra és kerékpárokra való tömör gumiabroncsokat gyártottak.

Az 1920-as évek végén a német gumiipar legjelentősebb képviselői "Continental Gummi-Werke AG" néven egyesültek. Az így létrejövő új vállalat termelését szinte csak Németországra korlátozta, azonban exporttevékenysége folyamatosan növekedett. Ebből a koncepcióból csak az 1980-as évek elején tört ki, amikor tudatosan elkezdte kiépíteni globális termelő- és kereskedelmi hálózatát. A munkavállalói létszám adatai is ezt a fejlődést támasztják alá. Míg az 1990-es évek elején az 51.000 foglalkoztatott nagyjából egyenlő arányban oszlott meg Németország és a világ más részei között, addig ma a 212.000 fős munkavállalói létszám "csak" mintegy 30%-a német alkalmazott.

Az 1990-es évek végén a Continental konszern új stratégiát dolgozott ki. Ezt 1998-ban az ITT Industries Automotive Brake & Chassis (Teves) megvásárlásával kezdte el. A következő jelentős lépés 2001-ben történt, amikor a Daimler cégcsoporttól megvásárolta a Temic nemzetközi elektronikai szakvállalatot. A Continental ezzel diverzifikálta üzleti tevékenységét, hogy így növelje ellenállóképességét az autóipar egyes területeinek ciklikusságával szemben. A 2006-os akvizíció a Motorola autóelektronikai üzletágával jelentősen bővítette a Continental tevékenységét, elsősorban a telematika területén.

A Continental már kezdettől fogva kimagasló technológiai felkészültséggel rendelkezett. 1904-ben a világon elsőként mintázattal rendelkező személygépjármű-abroncsot, 1908-ban túrakocsik számára leszerelhető keréktárcsát fejlesztett ki, 1943-ban pedig szabadalmaztatta a tömlő nélkül szerelt abroncsot. Utóbbi sorozatgyártását még ebben az évben első német vállalatként kezdte meg. 1932-ben Continental-Schwingmetall néven új termék jelent meg a piacon. A gumírozott fém alkatrészek lehetővé teszik a motor rezgésének és zajszintjének csillapítását.

A Continental ma olyan technológiai felkészültséggel, folyamatkompetenciával és termelési potenciállal rendelkezik, amely a világ vezető vállalatai közé emeli. A Continental 1998-ban mutatja be, majd kezdi meg úttörőként az Elektronikus Menetstabilizáló Rendszer (ESC) sorozatgyártását. Ebben az évben az ESC negyedik generációs modelljének, az MK 100®-nak sorozatgyártását kezdték meg. Csak Németországban, az újonnan forgalomba helyezett gépjárművek már 80%-a rendelkezik valamelyik gyártó ESC-rendszerével. A Continental termékportfoliójában már 1997-ben megtalálhatóak voltak a hibridtechnológia különböző elemei. 2009-ben a világon elsőként kezdte meg a hibrid járművekben használt lítium-ion akkumulátorok sorozatgyártását. A környezet­barát nyomókendőket, melyek oldószermentesek, ezért a nyomdaipari gépek működése során keletkező CO2-kibocsátás mértékét 70%-kal csökkentik a hagyományos nyomókendők használatához képest, az "Év ötlete 2011" díjjal tüntették ki.

A Continental az intelligens technológiák kifejlesztésével az emberek és az árucikkek mobilitását támogatja. A vállalat nemzetközi autóipari beszállítóként, abroncsgyártóként és ipari partnerként biztonságos, kényelmes, személyre szabott és megfizethető megoldásokat kínál. 2015-ben a konszern öt divíziója, a Chassis & Safety, az Interior, a Powertrain, a Tires és a ContiTech együttesen 39,2 milliárd euró forgalmat ért el, és jelenleg 55 országban több mint 212.000 munkavállalót foglalkoztat.

A Continental konszern öt divíziójának tevékenységi köre: 

  • A Chassis & Safety az aktív és passzív biztonsági rendszerekkel, valamint a járműdinamikát szolgáló modern technológiákkal foglalkozik.
  • A Powertrain innovatív, hatékony és a jövőbe mutató rendszermegoldásokat nyújt az erőátvitel területén minden járműkategória számára.
  • Az Interior fogja össze a járművön belüli információk megjelenítésével és kezelésével kapcsolatos tevékenységet.
  • A Tires bármilyen felhasználási területhez megfelelő abroncsokat kínál, legyen szó bicikliről vagy motorkerékpárról, személyautóról vagy kisáruszállítóról, vagy akár tehergépjárműről, autóbuszról, építőipari munkagépről vagy speciális járműről. A Continental abroncsok neve egyet jelent a kiváló erőátvitellel, a rendkívül megbízható úttartással, valamint a kimagasló költséghatékonysággal.
  • A ContiTech funkcionális részeket, különböző alkatrészeket, illetve rendszereket fejleszt és gyárt az autóipar, valamint egyéb kulcsfontosságú iparágak részére.

A Continental konszernről, és a Continental magyarországi tevékenységéről ezen a linken további információt talál.