Egy Nagy-Britanniában készült felmérés szerint a buszsofőrök vezetnek a legbiztonságosabban

14/02/2018
  • Nagy-Britanniában a buszsofőröket kedvelik a leginkább az utakon
  • A Continental átfogó kutatása szerint a legtöbben az irányjelző használatának elmulasztását tudják a legkevésbé tolerálni
  • A válaszadók többsége a vezetés, vagy közlekedés közbeni mobilhasználatot is súlyos vétségnek tartja

Budaörs, 2018.02.14. – A közlekedésben résztvevők többsége a buszsofőröket tartja a legbiztonságosabb vezetőknek az Egyesült Királyságban – derül ki a Continental Tyres által végzett kutatásból. Az egyik legnagyobb autóipari beszállító 1050 fő megkérdezésével azt vizsgálta, melyek azok a szereplők, akik a legkevesebb hibát ejtik a napi közlekedésben.

A felmérésben többek között gyalogosokat, bicikliseket, motorosokat és professzionális sofőröket (busz-, teherautó- és furgon vezetőket) kérdeztek meg. A kutatásban résztvevők jelentős része a buszsofőröket jelölte meg a közlekedés legbiztonságosabb szereplőiként. A személyautósok 26%-a, illetve a biciklisek 18 %-a válaszolta azt, hogy az autóbuszsofőrök ejtik a legkevesebb hibát, illetve odafigyelnek a közlekedés többi résztvevőjére. A kerékpárosok pozitív véleménye azért is meglepő, mert az autóbuszok és biciklik gyakran közös sávot használnak, mely komoly konfliktusforrás lehet.

A felmérésben a teherautósofőrök sem szerepeltek rosszul: az autósok 21 %-a nyilatkozott róluk úgy, hogy kizárólag őket tartják a legbiztonságosabb vezetőknek. A teherautósofőrök jelentős hányada, mintegy 41%-a szerint ugyanakkor a biciklisek tekinthetők a legkevésbé megbízhatónak. Érdekesség, hogy a kutatásban részt vevő teherautósofőrök 49%-a szerint kollegáik számítanak a legbiztonságosabb vezetőknek az Egyesült Királyságban. Emellett 78%-uk úgy gondolja, hogy a közlekedés biztonságán leginkább az javítana, ha a közlekedők részt vennének vezetési- és közlekedésbiztonsági tréningeken.

A kutatás rávilágított arra, hogy a közlekedők az egyik legidegesítőbb szokásnak az irányjelző használatának elmulasztását tartják. A személyautó vezetők 74%-a, a teherautósofőrök 60 százaléka, illetve a gyalogosok 64 százaléka jelölte meg ezt a hibát rendkívül nehezen tolerálhatóként. A mobiltelefon vezetés és közlekedés közbeni használata szintén zavaró tényezőnek számít a válaszadók szerint. A személyautó vezetők 65 %-a, a gyalogosok 61 %-a, valamint a teherautósofőrök 50 %-a nyilatkozott úgy, hogy a mobilozás a második leggyakoribb hiba, amit a közlekedésben résztvevők elkövetnek, a gyalogosokat, bicikliseket is ideértve. Tízből nyolc teherautósofőr viszont azt válaszolta, hogy a hirtelen fékezés és a késői irányjelző használat vezeti a legidegesítőbb közlekedési hibák listáját.

A Continental elkötelezett támogatója a biztonságos közlekedésnek, ezért megalkotta a Vision Zero koncepciót, melynek fő célja, hogy 2025-re nullára csökkentse a halálos kimenetelű, közúti balesetek számát. Legyen szó személy-, haszonjármű-, vagy bicikliabroncsokról, illetve az intelligens fékezési technológiákról (AEB), kizárólag a biztonság tekinthető a legfontosabb szempontnak a mindennapi közlekedés során.

Női vezető