Continental fejlesztésekkel aratott sikert a Kamaz gyári csapata

28/03/2018
  • A Kamaz gyári csapata a Continental fejlesztéseit vette igénybe
  • A versenyzőket Dél-Amerika tette próbára a 40. Dakar Rally-n
  • A gumiabroncs-nyomás szabályozással minimalizálhatóak voltak az időveszteségek

Budaörs, 2018. március 28. – A legendás KAMAZ-Master színeiben induló Eduard Nyikolajev csapata a teherautó kategória győzteseként fejezte be a 2018-as Dakar Rally-t az argentínai Cordobában. Majdnem négy órával előbb értek célba, mint a vetélytársaik, és az idejük a 14 szakasz megtétele után 54 óra, 57 perc és 37 másodperc volt. Szintén sikeres volt a KAMAZ-Master másik, Ayrat Mardeev vezette legénysége, mely a harmadik helyet szerezte meg. A második helyre a fehérorosz Siarhei Viazovich MAZ csapata futott be.

A verseny január 6-án Peru fővárosában, Limában kezdődött. Ez a rally azért volt rendkívüli, mivel a 40. évforduló alkalmából a szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy mind a résztvevők, mind a nézők számára felejthetetlenné tegyék az eseményt. Ennek megfelelően alakították ki a versenyfeltételeket: hét szakasz kivételesen homokos volt, és a verseny három napja a tengerszint felett 3000 méterrel zajlott. Az útvonal teljes hossza elérte a 8700 kilométert.

Annak érdekében, hogy az orosz csapat leküzdje a perui homokhegyeket, a bolíviai Andok nagy magasságait és az argentin úttalan utakat, nemcsak a sofőrök kivételes vezetési képességeire és a KAMAZ gyár kiváló termékeire volt szükség, hanem a Continental remek megoldásaira is. Ez utóbbiba beleértendő a prémium minőségű Continental HCS 14.00R20 gumiabroncs, valamint a ContiPressureCheck, az innovatív gumiabroncsnyomás és hőmérséklet-figyelő rendszer, amelyet egyébként nem módosítottak külön erre a versenyre, hanem pontosan úgy használták, mint ahogy azt már teszik a normál rakományok és haszongépjárművek esetében.

A ContiPressureCheck szenzorok segítségével folyamatosan figyelemmel kíséri a belső nélküli gumiabroncsok légnyomását és hőmérsékletét. Mindegyik érzékelő külön akkumulátorral rendelkezik, amely akár hat évig vagy 600 ezer kilométeren keresztül folyamatos működést biztosít. Az érzékelők jelzései bekerülnek a központi vezérlőegységbe vagy a csatlakoztatott telematikai rendszerbe. Ebben az esetben a KAMAZ-Master mérnökei által kifejlesztett rendszert használták az adatok összegyűjtésére, mégpedig azért, hogy azokat egyesíteni lehessen az ellenőrző rendszer többi elemével. A Continental HCS gumiabroncs-sorozatot eredetileg az építőipari járművek kemény munkakörülményeihez fejlesztették ki. Az abroncsok különleges futófelületének és geometriájának köszönhetően kiváló tapadást biztosítanak, és – ami a Dakar Rally szempontjából létfontosságú - nagyobb ellenállást tanúsítanak a sérülésekkel és a defektekkel szemben.

"A KAMAZ-Master győzelme sokat jelent a Continental számára" - mondta Constantin Batsch, a Truck Tires EMEA alelnöke. "A mi technológiánk, vagyis az érzékelővel felszerelt gumiabroncsok a gumiabroncsnyomás-ellenőrző rendszerrel rengeteget segített a csapatnak a verseny alatt az abroncsok nyomásának szabályozásában és az időveszteség minimalizálásában." Ez ugyanígy segíteni fogja a Continental vásárlóit abban, hogy meghosszabbítsák az abroncsaik élettartamát, csökkentsék az állásidőt és az üzemanyag költségeket, valamint azt az összeget, amit gumiabroncsok által érintett egyéb alkatrészekre költenek.