Már az első gépeket telepítik a Continental Taraxagum kutató laboratóriumában

09/11/2018
dr. Carsten Venz, az objektum vezetője
  • Helyükre állították az első gépeket abban a kutató laboratóriumban, ahol pitypangból készülő gumiabroncsok fejlesztése folyik
  • Az objektum vezetője szerint minden a tervek szerint halad

Budaörs, 2018.11.09 - Végső szakaszánál tart a Taraxagum Lab beruházás megvalósítása a németországi Anklamban. Néhány hete állították helyükre az első gépeket, amelyekkel gumit vonnak majd ki a pitypang gyökeréből. "Minden a tervek szerint alakul. Kezdetben aggódtunk, hogy meggyűlhet a bajunk a hosszú téllel, de most már mindennel a kellő tempóban haladunk." - jegyezte meg az objektum vezetője, dr. Carsten Venz.

A cél az, hogy már az ősz vége felé gumit lehessen kivonni a pitypang gyökeréből. Az ehhez szükséges berendezés nagyjából 50 négyzetméternyi helyet foglal el és közel 40 tonna a súlya. Amikor az anklami üzem elkészül, a laboratóriumban lényegesen több gumit lehet majd előállítani, mint korábban a partner cégnél, az Olpe városában működő ZOZ-nél.

A Continental a TLA-ban (Taraxagum Lab Anklam) vizsgálja az orosz pitypang ipari célú hasznosításának lehetőségét. A gumiabroncsgyártó vállalat hosszú távú terve, hogy az alapanyag előállításához szükséges kaucsukot a pitypang nedvéből származó vegyülettel helyettesítsék, az őserdőben élő kaucsukfa helyett. Ennek köszönhetően kisebb lehet az alapanyag szállítási lánc, nem utolsósorban pedig a környezet szén-dioxid terhelése is csökkenhet, mivel nem kell a kaucsukot az esőerdőkből Európába szállítani.