Személyautó és transzporter abroncsok

stage_image1_lg

Európai Uniós abroncscímke

Háttér és elvárások

A címke bevezetésének okai és az EU elvárásai

2012 novemberétől minden személy- és kishaszongépjármű-gumiabroncsot egységes címkével látnak el Európában. Az ezzel kapcsolatos rendelet három fontos kritérium feltüntetését írja elő, melynek célja, hogy a vásárlók információhoz jussanak az adott abroncs környezetszennyezési és biztonsági tulajdonságairól, ezzel is növelve a közúti közlekedés biztonságát és csökkentve a környezetszennyezést.

Hogyan értelmezze a címkét?

Tapadás vizes útfelületen (fékteljesítmény)

A biztonságos vezetés kulcspontja a vizes útfelületen nyújtott tapadás, amely a gépjármű fékútjának hosszát befolyásolja. Az abroncs teljesítményét A és G kategória közé sorolják, de jelenleg a D és G minősítés nincs használatban.

Az A és az F kategóriájú abroncsok fékútja között több mint 18 m-es különbség mérhető.

Gördülési ellenállás (üzemanyag–fogyasztás)

Az üzemanyag-fogyasztás a CO2 kibocsátás és az üzemeltetési költségek csökkentése szempontjából kap kiemelkedő szerepet. A különbségek az egyes kategóriák között azt jelentik, hogy mennyivel növekszik vagy csökken a gépkocsi fogyasztása ugyanolyan felhasználási körülmények között. Az egyes kategóriák közötti különbségek 0,1-0,15 l/100 km terjednek.

Gördülési zaj (külső zajkibocsátás)

A gumiabroncsnak a gördülése által keltett saját menetzaja, melyet decibelben mérnek. Minél több a teli ív a címkén, az abroncs annál zajosabb.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a tényleges üzemanyag-megtakarítás mértéke és a közlekedési biztonság jelentősen függ az adott sofőr vezetési stílusától. Ezen felül különösen fontos, hogy:

  • a környezettudatos vezetés jelentősen csökkentheti az üzemanyag-fogyasztást,
  • a gumiabroncsokban lévő nyomását rendszeresen ellenőrizni kell a vizes útfelületen nyújtott tapadás és az üzemanyag-fogyasztás optimalizálása érdekében,
  • a féktávolságot mindig szigorúan be kell tartani.

Az abroncscímkével kapcsolatos további információért, kérjük, látogasson el az Európai Bizottság honlapjára ( http://ec.europa.eu/energy/efficiency/tyres/labelling_en.htm ), vagy a Wikipedia oldalára ( http://en.wikipedia.org/wiki/Tire_label ).