Személyautó és transzporter abroncsok

Beszerzési útmutató új abroncsok vásárlásához

Ismerje meg a tényeket, mielőtt új abroncsokat vásárolna

Rövid tények: Ellenőrzőlista új abroncsok vásárlásához

  • Ellenőrizze a jármű szervizkönyvében a kompatibilis abroncstípusokat!
  • Az abroncs méretét a szélesség, az átmérő és az oldalfal-magasság/szélesség aránya határozza meg.

  • A terhelési index megadja, hogy az abroncs mekkora terhelést képes elviselni.

  • A névleges sebesség megadja azt a maximális sebességet, amellyel az abroncs használható.

  • Lehetőleg ugyanolyan márkájú és mintázatú abroncsot szereljen fel mind a négy kerékpozícióba.

A jármű teljesítménye és irányíthatósága a gumiabroncsoktól függ. Végső soron ez nem meglepő, hiszen kizárólag az abroncsok érintkeznek az útfelülettel. 

Tehát amikor ideje új gumiabroncsokat vásárolni, több tényezőt is figyelembe kell vennie, beleértve a vezetési stílust, a költségkeretet és a régiót is, ahol él.

Főbb követelmények

Az új gumiabroncsok kiválasztásakor elsődleges követelmény, hogy összeegyeztethetőek legyenek a járművel. A jármű szervizkönyve tartalmazza a felszerelhető abroncsméretek listáját. A gumiabroncs legfontosabb jellemzőit az oldalfalon találja meg. Nézze meg az autója mostani abroncsait, és használja ezt kiindulópontként! 

Kifejezetten javasoljuk azt, hogy a jármű mind a négy kerékpozíciójában ugyanolyan méretű, márkájú és mintázatú gumiabroncsokat használjon. Ez az egységesség meghatározó a teljesítmény és az irányíthatóság szempontjából.

A gumiabroncs méreteit szélességben, átmérőben és az oldalfal-magasság/szélesség arányában adják meg. A szélesség egy háromjegyű szám, amely a két oldalfal közti távolságot adja meg milliméterben (1). A két- vagy háromjegyű arányszám az oldalfal magasságának a szélességhez viszonyított aránya százalékban megadva (2). Az inchben megadott belső átmérőnek meg kell felelnie a jármű keréktárcs-átmérőjének. 

A gumiabroncsok szerkezete is változhat, melyet az R betű jelöl (3). Az 1970-es évekig a diagonál gumiabroncsok voltak a leggyakoribbak, melyek szövetváza gumírozott kordrétegekből áll, szélük a peremhuzal köré van tekerve. A modern autógyártásban a radiál abroncsok teljesen felváltották a diagonál gumiabroncsokat. A gumiabroncs vázának kordszálai merőlegesek a menetirányra. Oldalról nézve a kordszálak sugárirányban futnak, innen az abroncs elnevezése. 

A gumiabroncsoknak el kell viselniük a jármű terhelését, melynek mértékét a terhelési index adja meg (4). Keresse meg az indexet a teherbírás meghatározásához, majd szorozza meg azt a gumiabroncsok számával, hogy megkapja a teljes terhelhetőséget!

A névleges sebesség (5) az oldalfalon betűvel van jelölve, amely megadja azt a legnagyobb sebességet, amelyre az abroncs még képes. Ne feledje, hogy a magasabb sebességindexszel rendelkező gumiabroncsok gyorsabban kopnak! A sebességértéknek legalább akkorának kell lennie, mint a jármű maximális sebessége. 

A gyártó tájékoztatást ad az autó optimális működéséhez szükséges ideális abroncsnyomásról is. Legyen nagyon óvatos, ha a gumiabroncsot a maximális névleges nyomás közelében üzemelteti, ugyanis ez megváltoztathatja a jármű irányíthatóságát, és fokozza az abroncsok kopását! 

Ellenőrizze az oldalfalon található egyéb információkat is, mint például a méret (6), a biztonsági kódok és az iparági szimbólumok! Ezek megmondják, hogy az adott modell engedélyezett-e az Ön országában, és megfelel-e az általános minőségi előírásoknak.

Opcionális szempontok

Összességében a gumiabroncsra vonatkozó fő követelmények szűkítik a választékot, de személygépjárműveknél még így is sok lehetőség áll rendelkezésre. A megfelelő gumiabroncs kiválasztása az Ön vezetési stílusától és költségvetésétől is függ. 

Csendes, komfortos utazást szeretne? Az ebbe a kategóriába tartozó gumiabroncsok futófelületét a zaj minimalizálásához alakították ki. A futófelület alapanyaga így lágyabb lehet, amely fokozza a kopás intenzitását. Ezért a csendes gumiabroncsok a burkolt úttestekhez a legalkalmasabbak. 

Esetleg olyan gumiabroncsokat keres, amelyek a legjobb üzemanyag-hatékonyságot kínálják? Ezeknek az abroncsoknak a futófelületét úgy alakították ki, hogy alacsonyabb gördülési ellenállást biztosítsanak, amely lényegesen csökkenti a jármű üzemanyag-fogyasztását. 

Ha szilárd burkolat nélküli úton vezet, vagy élvezi a terepautózást, akkor a sokoldalú felhasználhatóság elengedhetetlen. Elég lehet egy univerzális felhasználásra optimalizált abroncs. Viszont fontolóra veheti a terep-gumiabroncsokat a megerősített oldalfaluk miatt. Számos speciális haszongépjármű-abroncs, például az M+S abroncsok többféle terepen is jó tapadást nyújtanak. 

Végül pedig ne feledkezzen meg arról, hogy a különböző abroncstípusok különböző irányíthatóságot biztosítanak! Adjon időt az új abroncsoknak, amíg azok összekopnak a járművel, és optimális vezetési, fékezési illetve gyorsítási teljesítményt nyújtanak.

Indítás
Költségkímélő vagy prémium abroncsok

Téli, nyári és négyévszakos abroncsok

A vezetési körülmények egész évben változnak. Tehát amikor eljön az ideje új abroncsok vásárlásának, elsőként a helyi éghajlatot kell figyelembe vennie. A régió éghajlatától függően érdemes lehet váltogatni nyári és téli gumiabroncsok között, vagy elegendők lehetnek a négyévszakos abroncsok. 

A téli abroncsok futófelületét úgy alakították ki, hogy hatékony legyen havas és latyakos úton, és ellenálljon a fagyos hőmérsékletnek. A legfontosabb, hogy jobb irányíthatóságot és rövidebb féktávolságot kínálnak havon és jégen. 

A nyári gumiabroncsok kiváló tapadást, irányíthatóságot és rövidebb féktávolságot nyújtanak száraz úton, és képesek kezelni a csúszós utakat a heves esőzés után is. 

A Continental négyévszakos abroncsai változatos körülmények között használhatóak. Azok a vezetők, akik enyhe téli körülmények között élnek (a hőmérséklet ritkán csökken fagypont alá), a négyévszakos abroncsok jó alternatívát jelenthetnek. A Continental négyévszakos abroncsai biztonságot és prémium teljesítményt nyújtanak. Ezen kívül csökkenhetnek a költségek, időt takaríthat meg, és megkímélheti magát a szezonális abroncscseréhez szükséges erőfeszítésektől. 

Ha nem biztos abban, hogy melyik a megfelelő abroncs, akkor kérje ki a helyi kereskedő tanácsát!

Elsőszerelésű-gumiabroncsok

Autója gyárilag szerelt abroncsokkal érkezik. Ezek a járműgyártók által választott elsőszerelésű (OE) gumiabroncsok szigorú tesztek sorozatán mennek keresztül, hogy teljesítsék a követelményeket. Az elsőszerelésű-gumiabroncsok lehetnek új modellek, lehetnek meglévő abroncsok módosított változatai, vagy akár egy preferált szériaabroncs. Sok vezető esetében az elsőszerelésű-gumiabroncsok újbóli választása egyszerű, problémamentes lehetőséget jelent.

Márkakereskedők

Európai Uniós abroncscímke

Image

Minden személy- és kishaszongépjármű-gumiabroncsot egységes címkével látnak el Európában.

Tudjon meg többet