Személyautó és transzporter abroncsok

Curvy rides

Kanyargós utazások

Biztonságos vezetés kanyargós utakon

Ebben a fejezetben tippeket adunk, hogy hogyan legyen biztonságban kanyargós utakon is. Talán már tisztában van ezekkel az alapelvekkel, de sok járművezető nem. Hasznos lehet egy kis tudásfrissítő tanfolyam! 

Akár kezdő sofőr, akár már rendelkezik tapasztalattal a volán mögött, a szabály ugyanaz, mint a többi közlekedő számára. Kanyargós úton kerülni kell a túlzott sebességgel történő vezetést. Ez az elv egy hegy körüli kanyargós úton vagy a csendes külvárosi körforgalomban éppúgy érvényes. 

Gyakran láthat olyan útjelző táblákat, amelyek javasolt sebességkorlátozás mellett figyelmeztetik egy közeledő kanyarra. De miért lehet olyan veszélyes egy kanyargós út a vezetés során? Mert amikor egy jármű a kanyarba fordul, két különböző típusú mozgás következik be. 

Először is, az autó előre haladását segítő lendület. Másodikként pedig a jármű karosszériájának tehetetlensége lép életbe, ahogyan követi a körülötte lévő görbét. A centrifugális erők kifelé tolják az autót, így a gumiabroncsoknak keményebben kell dolgozniuk, hogy ellenálljanak ezeknek az erőknek, miközben a kanyargós úton haladnak. Ha a járművezető túl nagy sebességgel fordul be egy kanyarba, az abroncsok fokozatosan elveszítik tapadásukat és csúszni kezdenek.

Tippek a kanyarban való vezetéshez

A lassú haladás mellett létezik egy hasznos módszer a kanyargós utakhoz: próbálja a lehető legkevesebbet forgatni a kormánykereket a felezővonal keresztezése nélkül.

Felhívjuk figyelmét arra, hogy ez nem egy közúti kanyar belsejének teljes levágását jelenti, hiszen ezzel a szembejövő forgalom útjába kerülne, és veszélyeztetné a többi járművezetőt.

Inkább azt tanácsoljuk, hogy a járművezetők észszerűen használják ki a sávjuk szélességét, így könnyebben be tudják venni az ívet, és javíthatnak a kanyar belátásán is. A lényeg a lehető legkevesebb kormánymozdulat.

Három lépésben vehet be biztonságosan egy kanyart:

  • Amikor egy kanyarhoz közeledik, lassítson le megfelelő sebességre és irányítsa az autóját a sáv azon oldalára, amely ellentétes az ív irányával! Ha például az út jobbra kanyarodik, térjen át a sáv bal oldalára.
  • Ahogy tovább halad a kanyarban, finoman irányítsa járművét a sáv másik oldala felé!

  • Amikor a kanyar végéhez közelít, fokozatosan térjen vissza a sáv normál helyzetébe, majd egyenes vonalban gyorsítson ki a kanyarból!

Ez a vezetési technika a legszélesebb ív vonalát követi, amivel csökkenti az ív súlyosságát, így kevésbé terheli a gumiabroncsokat és csökkenti az irányítás elvesztésével járó kicsúszás kockázatát. Mindezeken felül a járművezető belátása is kevésbé akadályozott az előtte lévő útra, és több idő áll rendelkezésére az esetleges veszélyekre történő reagálásra. 

Ezzel kapcsolatban megjegyzendő, hogy egy kanyar bevétele során ébernek kell maradnia a többi járművezetővel és általában a forgalommal szemben. Ha a kanyar bevétele során egy másik jármű túl közel kerül az út közepéhez, az a frontális ütközés kockázatát jelentheti.

Tippek megcsúszás esetén az irányítás visszaszerzéséhez

Ha a jármű kanyargós úton csúszni kezd, és a járművezető észreveszi, hogy a fék, a gázpedál és a kormány nem a szokásos módon működik, nem szabad pánikszerűen reagálnia.

Ehelyett le kell vennie a lábát a fékről és a gázpedálról. Mindkét kezét továbbra is lazán kell tartania a kormánykeréken, és nem szabad hirtelen mozdulatokat tennie. 

A lényeg a túlkormányzás és a fékpedál túl erős lenyomásának elkerülése. Miután a járműnek volt ideje lelassítani, biztonságosan visszanyerheti az irányítást: adagolja finoman a féket és kezdje újra a kormányzást.

Abroncskereső

A leggyorsabb út a tökéletes abroncshoz

Vezetés havas úton

Mit tegyen amikor beköszönt a tél.

Tudjon meg többet

Utazás üdülés alkalmából

Utazás üdülés alkalmából

Ellenőrzőlista egy gondtalan utazáshoz.

Tudjon meg többet

Biztonságos vezetéshez esőben

Vizes, csapadékos időjárás esetén a vezetési körülmények megváltozhatnak.

Tudjon meg többet