Személyautó és transzporter abroncsok

Vezetés ködben

Vezetés ködben

Tanácsok a biztonságos vezetéshez ködben

Rövid tények: Tanácsok a biztonságos vezetéshez ködben

 • Csökkentse a sebességét, és növelje a féktávolságot, hogy több ideje legyen reagálni!
 • A köd hirtelen sűrűbbé válhat. Ha a látási viszonyok túlságosan elromlanak, hajtson le az útról és parkoljon le!

 • Használjon ködlámpát vagy tompított fényszórót, de ne reflektort!

 • Ügyeljen a környezetére, kerülje az autón belüli zavaró tényezőket!

A köd veszélyes vezetési körülményeket teremt. Csökkenti a látótávolságot, megnehezíti a veszélyek észlelését és a sofőr számára nehézzé teszi a távolság megítélését. A szokatlan időjárási viszonyok optikai illúziókat kelthetnek. A járművezetők tévesen ítélhetik meg saját sebességüket, vagy nehezen tudják megállapítani, hogy más autók mozognak-e.

A köd egy felhőképződés a földfelszín közelében. Reggel vagy este a tavak és a tengerpart közelében gyakori jelenség, de máskor és más helyeken is kialakulhat. Vezetés előtt ellenőrizze a helyi időjárás-előrejelzést! 

Ha lehet, akkor ne vezessen ködös körülmények között! A sűrű vagy ritka köd a balesetek egyik legfőbb oka, ideértve a torlódásokat is. Ha nem tudja elkerülni a ködben való vezetést, íme néhány hasznos javaslat a biztonságos vezetéshez.

Lassítson és vezessen türelmesen!

 • A köd csökkenti a látótávolságot. Előfordulhat, hogy nem lát meg tárgyakat maga előtt csak akkor, amikor azok már túl közel kerülnek. Csökkentse sebességét és növelje a követési távolságot, hogy több ideje legyen reagálni! Kerülje el az tömörülést más autók közelében, még akkor is, ha úgy érzi, hogy ez javítja a láthatóságot!
 • Ne használjon sebességtartó automatikát és álljon készen a gyors fékezésre!

 • Rendszeresen ellenőrizze a sebességmérőt! A köd a lassú vezetés optikai illúzióját keltheti, amely sok járművezetőt gyorsításra késztet. Ne csak a látására támaszkodjon, ellenőrizze gyakrabban a sebességmérőt is!

 • Ködös időben legyen türelmes vezetés közben! Fékezzen lassan, hogy más járműveknek is legyen ideje reagálni! Kapcsolja fel világosban is a helyzetjelzőket, hogy ezzel megfelelő láthatóságot biztosítson! Mivel az út takarásban van, kerülje az előzéseket!

Kerülje a vezetést, álljon meg, ha túl ködös az időjárás!

 • A köd hirtelen sűrűbbé válhat. Ha a látási viszonyok rosszabbá válnak, feltétlenül hajtson le az útról! Keressen egy parkolót vagy autóbeállót, ahová biztonságosan lehúzódhat! Ha szükséges, hajtson messzebb az út szélétől, akár egy füves területre. A lényeg, hogy távolodjon el észszerű távolságra az úttesttől.
 • Tartsa bekapcsolva a vészvillogókat, de kapcsolja ki a fényszórókat! Ez lehetővé teszi a többi járművezető számára, hogy lássa Önt, és tudják, hogy már nem mozog.

 • A legjobb elkerülni a veszélyes időjárást. Ne vezessen, amíg a látótávolság nem javul! Próbáljon menedéket találni az autójától távol. Ha továbbra is az autójában kell maradnia, akkor tartsa bekapcsolva a biztonsági övet!

Használjon ködlámpát vagy tompított fényszórót, de ne reflektort!

 • Kapcsolja be a hátsó ködlámpákat, amik javítják a láthatóságot más vezetők számára! Sűrű ködben bekapcsolhatja a vészvillogókat is.
 • Ha a járművében van ködlámpa vagy munkalámpa, akkor kapcsolja be azokat! A ködlámpák olyan színfrekvenciával működnek és olyan pozícióban helyezkednek el, hogy használatukkal elkerülhető a normál fényszóró által okozott káprázat.

 • Csak a tompított fényszórókat használja, soha ne használjon távolsági fényszórót! A távolsági fényszórók szétszóródnak és tükröződnek a ködben lévő vízcseppek hatására, így rontják a látási viszonyokat.

Őrizze meg a figyelmét!

 • A ködben történő biztonságos vezetéshez alaposan oda kell figyelni a környezetre. Csökkentse az összes zavaró tényezőt: halkítsa le vagy egyenesen kapcsolja ki a rádiót; kérje meg utasait, hogy legyenek csendesek és figyeljék az akadályokat!
 • Ködben vezetve könnyen elhagyhatja a sávját. Figyelje az úton lévő vonalakat, vagy maradjon az út jobb oldalán, hogy biztosan a saját sávjában maradjon! Ne váltson sávot és ne haladjon el más autók mellett! Legyen tisztában a szembejövő forgalom helyzetével!

 • Nyissa ki egy kicsit az ablakát, hogy hallja a kinti hangokat! Így könnyebben tájékozódhat az autója közelében zajló eseményekről.

 • Készüljön fel a gyors megállásra! Járművek, emberek, kerékpárok tűnhetnek fel a semmiből. Egyes állatok bátrabbak lehetnek a ködben és kiléphetnek az úttestre.

 • Ködös körülmények között nedvesség gyülemlik fel a szélvédőn és az ablakokon. Tartsa tisztán a szélvédőt az ablaktörlőivel és a mosófolyadékkal! A körülmények változásával szükség szerint módosítsa azok beállításait!

Abroncskereső

A leggyorsabb út a tökéletes abroncshoz

Biztonságos vezetéshez esőben

Vizes, csapadékos időjárás esetén a vezetési körülmények megváltozhatnak.

Tudjon meg többet

Vezetés havas úton

Mit tegyen amikor beköszönt a tél.

Tudjon meg többet

Vízre felúszás

A vízre felúszás az egyik legveszélyesebb szituáció a közúti forgalomban.

A vízre felúszás az egyik legveszélyesebb helyzet a közúti közlekedésben. Ismerje meg, hogy mi ez és hogyan kerülhető el megfelelő profilmélységgel.

Tudjon meg többet