Személyautó és transzporter abroncsok

Vezetés havas úton

Vezetés havas úton

Tanácsok téli vezetéshez

Rövid tények: Hogyan vezessen havas körülmények között?

 • Lassan és könnyedén üzemeltesse járművét, beleértve a fékeket, a kormányzást, a gyorsulást és a sebességváltást!
 • Gyengéden gyorsítsa fel a járművet alacsony fordulatszámokkal, és a lehető leggyorsabban váltson magasabb sebességfokozatra!

 • Tartson nagyobb féktávolságot autója és az Ön előtt haladó jármű között!

 • Ha az autó csúszni kezd, próbáljon meg nem pánikba esni. Óvatosan kormányozzon! Ne vegye le a kezét a kormányról, és ne taposson a fékre!

 • Kapcsolja be a fényszórókat! Ha a látótávolság 100 m alá csökken, kapcsolja be a ködlámpákat, viszont ne felejtse el kikapcsolni azokat, ha a látótávolság javul!

Vezetés havas úton

A téli körülmények jelentős kihívást jelenthetnek az autósoknak. A fagyos hőmérséklet, a rossz látási viszonyok és a csúszós utak nagy kockázatot jelentenek a jármű feletti irányítás elvesztése és a balesetek bekövetkezése szempontjából. 

Ha megérkezik a havas időjárás, elengedhetetlen, hogy megfelelő óvintézkedéseket tegyen saját maga és járműve érdekében. Érdemes a vezetési stíluson is változtatni, amely segít elkerülni a váratlan helyzeteket. Szeretnénk néhány hasznos tanácsot adni a biztonságos vezetés érdekében havas körülmények között.

Szereljen fel téli abroncsokat

Mindenekelőtt a gumiabroncsok kérdése. Ellenőrizze rendszeresen a futófelület kopását, és szükség esetén cserélje le az abroncsokat! A legtöbb országban a gumiabroncsok profilmélységének törvény által előírt minimális szintje 1,6 mm. De vegye figyelembe, hogy nedves és havas időjárás esetén a biztonságos vezetést befolyásolja az abroncsok futófelületének mélysége, és abroncsa mintázatának kialakítása. Nedves vagy havas utakon a fékezés teljesítménye fokozatosan csökken alacsonyabb profilmélység mellett. Nedves úton további megnövekedett veszélye van a vizes felúszásnak az elvékonyodó futófelület mélységével.

Ezért ellenőrizze rendszeresen a gumiabroncsokat, csökkentse sebességét nedves és havas utakon, és fontolja meg a gumik megfelelő időben történő cseréjét. A megfelelő abroncsnyomás ellenőrzése javítja autója kezelhetőségét és növeli annak üzemanyag-hatékonyságát is. 

Alaposan kell mérlegelnie azt is, hogy téli vagy négyévszakos abroncsokat szereltet fel a járművére. Mindkét abroncstípusnak egyedi mintázati kialakítása van, melyek nagyobb venóerő-átadást biztosítanak havas és jeges úton, valamint a speciális alapanyag-keveréküknek köszönhetően még a leghidegebb időben is megtartják rugalmasságukat. Olyan abroncsokat válasszon, melyek oldalfalán megtalálható az Alpesi szimbólum („Hópehely a hegyen”).

Mielőtt útnak indulna

 • Indulás előtt tanulmányozza át az Ön előtt álló útvonalat, és hagyjon elegendő időt az úti cél elérésére! Ellenőrizze a helyi időjárás előrejelzéseket és a forgalmi jelentéseket, hogy számítani lehessen az esetleges fennakadásokra! Az útvonal tervezése során elsősorban a főutakra koncentráljon, ugyanis azokat nagy valószínűséggel elsőként tisztítják meg a hótól és szórják fel a síkosságmentesítés érdekében.

 • Takarítsa le az összes havat az autó ablakairól, a tükrökről, a lámpákról és a tetőről, mielőtt elindulna! Veszélyes és alapvetően a KRESZ előírásaiba ütközik olyan autót vezetni, amelyen hó van, ugyanis a menetszél hóport fújhat le a járműről és az elhomályosíthatja más vezetők tisztánlátását.

 • Töltse fel a szélvédőmosót téli folyadékkal, hogy az ne fagyjon rá az üvegre! A szélvédő belsejét is páramentesíteni kell. Előírásba ütközik, ha úgy vezet, hogy nem lát ki rendesen az autó összes ablakán.

 • Érdemes teletankolni az üzemanyag-tartályt, mielőtt útnak indulna. Célszerű még az utazás megkezdése előtt kitérőt tenni a legközelebbi benzinkútig!

 • Tartson kéznél egy megfelelő napszemüveget, amellyel csökkentheti az alacsony téli napsütés vakító hatását a havon! Tartsa mobiltelefonját teljesen feltöltött állapotban, és mentse el az üzemzavar-elhárítási szolgáltató számát, ahol baj esetén azonnal segítséget kérhet!

 • Készüljön fel az esetleges út melletti meghibásodásra! Állítson össze egy sürgősségi csomagot élelmiszerekből, italokból, fáklyából és extra ruházatból, és ezeket mindig tartsa a csomagtartóban! Hasznos lehet egy láthatósági mellény is figyelmeztető háromszöggel és kibővített elsősegély-készlettel.

 • Ha készen áll arra, hogy a volán mögé üljön, mindenképpen száraz, kényelmes cipőt viseljen! Próbálja meg elkerülni, hogy havat vigyen az autóba, ugyanis amikor a hó megolvad, tócsák keletkeznek a szőnyegen, és a pedálok csúszóssá válhatnak.

Hogyan kell vezetni havas és jeges utakon?

Az aranyszabály az, hogy a jármű minden irányítórendszerét – beleértve a fékeket, a kormányt, a gyorsítás folyamatát és a sebességváltást – lassan és könnyedén kell működtetni.

 • Gyengéden gyorsítsa fel a járművet alacsony fordulatszámokkal, és a lehető leggyorsabban váltson magasabb sebességfokozatra! Tartsa alacsonyan a sebességet, vegye figyelembe a lehetséges veszélyeket, és hagyjon elegendő időt a fékezésre és a kormányzásra! A kerékmegcsúszás esélyének csökkentése érdekében használja az első sebességfokozat helyett a másodikat.
 • Tartson nagyobb féktávolságot az autója és az Ön előtt haladó jármű között, különösen esős, jeges és havas útviszonyok között! Érdemes akár a szokásosnál tízszer nagyobb távolságot tartani.

 • Amikor emelkedőn halad, hagyjon sok helyet az autó előtt, hogy egyenletes sebességet tudjon tartani sebességváltás vagy gyorsítás nélkül!

 • Lefelé haladás esetén használjon alacsony sebességfokozatot, és próbálja elkerülni a fékezést, hacsak az nem feltétlenül szükséges! Ekkor is ügyeljen arra, hogy bőven hagyjon helyet az Ön autója és az elöl haladó autó között!

 • Váltson lefelé, és motorfékezéssel lassítsa az autót, de ha fékezni kell, finoman működtesse a fékeket!

 • Amikor közeledik egy kanyarhoz, a fékezést még azelőtt kezdje el, hogy elkezdené forgatni a kormánykereket. Akkor se essen pánikba, ha az autója elveszíti a tapadást. Ekkor a legjobb, ha finoman elveszi a lábát a gázról, és a kerekeket abban az irányban tartja, amelyre haladni szeretne.

 • Ha az autó csúszni kezd, próbáljon meg nem kétségbeesni, inkább óvatosan kormányozzon bele. Ha az autó hátulja például balra csúszik, akkor kormányozzon balra! Semmiképpen ne vegye le a kezét a kormányról, és ne taposson a fékre!

 • Ha sűrű hóesésben halad, kapcsolja be a fényszórókat! Ne csak a nappali közlekedési világításra hagyatkozzon. Ha a látótávolság 100 m alá csökken, kapcsolja be a ködlámpákat, de ne felejtse el kikapcsolni őket, ha a látótávolság javul!

 • Ha az utak nincsenek felszórva, kerülje a más járművek által hátrahagyott keréknyomokban történő közlekedést, ugyanis a tömörített hó jegesebb, mint a frissen hullott.

Abroncskereső

A leggyorsabb út a tökéletes abroncshoz

Biztonságos vezetéshez esőben

Vizes, csapadékos időjárás esetén a vezetési körülmények megváltozhatnak.

Tudjon meg többet

Kanyargós utazások

Ahhoz, hogy biztonságban legyen kanyargós utakon, kerülnie kellene a megnövekedett sebességet.

Egy hasznos technika kanyargós utakra

Tudjon meg többet

Utazás üdülés alkalmából

Utazás üdülés alkalmából

Ellenőrzőlista egy gondtalan utazáshoz.

Tudjon meg többet