Személyautó és transzporter abroncsok

Szüksége lesz ezekre az abroncsápolási tanácsokra, hogy meglepetés nélkül érje el úti célját.

Utazás üdülés alkalmából

Ellenőrzőlista egy gondtalan utazáshoz

Rövid tények: Felkészülés egy autós utazásra

  • Az optimális üzemanyag-fogyasztás és az ideális teljesítmény érdekében megfelelő abroncsnyomással közlekedjen.
  • Ellenőrizze a mintázat mélységét! A törvényileg előírt minimum profilmélység 1,6 mm.

  • Ne terhelje túl az autót, ellenőrizze a maximális terhelhetőséget a jármű kézikönyvében!

  • Utazás előtt ellenőrizze a pótkereket! Ne csak a levegőnyomást mérje meg, hanem vizsgálja meg annak általános állapotát is.

  • A vezetés fáradtan veszélyes. Tartson rendszeres szüneteket a hosszú utak során!

Azoknak, akik szeretik a vezetést, semmi sem olyan szórakoztató, mint egy zavartalan autós utazás. 

Biztos, hogy örömmel tölti el a dimbes-dombos táj, az elbűvölő helyi emberek és természetesen a határtalan út szabadsága. Azonban, ahogy az élet bármely helyzetében, utazás közben is fontos számítani a váratlanra. Az autó gumiabroncsainak gyors ellenőrzése például megmentheti az útitervet a felesleges megszakításoktól. 

Tehát függetlenül attól, hogy egyedül vágott-e neki az útnak, vagy néhány jó barátjával indul el az országúton, esetleg iskolai szünetben a szeretett családjával utazik, kövesse ezeket a hasznos tanácsokat, hogy nyugodtan és sértetlenül érkezzen meg úti céljához!

Megfelelő abroncsnyomással utazzon

Miért olyan fontos ellenőrizni a gumiabroncsok nyomását? Mivel a megfelelően felfújt abroncsok közvetlen összefüggésben vannak az üzemanyag-fogyasztással. A mérsékelt gördülési ellenállás egyenlő a kisebb üzemanyag-fogyasztással. Ezen kívül biztonságosabb közlekedést és hosszabb élettartamot nyújtanak, hiszen kisebb az esély a hasadásra vagy a futófelület egyenetlen kopására, így végső soron pénzt is megtakaríthat. 

Az általános tanács az, hogy kéthetente ellenőrizze a gumiabroncsok nyomását, különösen mielőtt hosszú útra indulna. A mérést akkor végezze el, amikor az abroncsok hideg állapotban vannak, például ha már legalább három órája nem vezetett. 

Mekkora a helyes abroncsnyomás? Ez az információ megtalálható a jármű szervizkönyvében, a vezető oldali oszlopon, vagy az üzemanyag-betöltő fedelén. Az abroncsnyomásnak azonosnak kell lennie egy adott tengely mindkét gumiabroncsánál, de eltérhet az első és a hátsó tengely között. Miután feltöltötte őket levegővel, ne felejtse el biztonságosan lezárni a szelepfedeleket! Ez megvédi a szelepet a szennyeződéstől és a portól, illetve megakadályozza a levegő szivárgását. A hiányzó szelepsapkát azonnal pótolni kell. 

Egy másik fontos dolog az Abroncsnyomás-felügyelő Rendszer (TPMS), amely már alapfelszereltség az újabb autókban. A TPMS figyelmeztetést ad, ha a nyomás 25%-kal a gépjármű gyártója által ajánlott nyomás alá csökken. A legtöbb esetben az enyhe nyomásesés nem aktivál figyelmeztetést, így az üzemanyag-hatékonyság romlása nem nyilvánvaló. Ez egy másik jó ok, amiért a vezetőknek érdemes kéthetente ellenőrizniük az abroncsok nyomását.

A megfelelő mintázati mélység

A megfelelő profilmélység elengedhetetlen a vízre felúszás elkerüléséhez csapadékos időben. A legtöbb országban 1,6 mm a törvényileg előírt minimális mintázati szint. Kérjük vegye figyelembe, hogy nedves és havas időjárás esetén a biztonságos vezetést befolyásolja az abroncsok futófelületének mélysége, és abroncsa mintázatának kialakítása. Nedves vagy havas utakon a fékezés teljesítménye fokozatosan csökken alacsonyabb profilmélység mellett. Nedves úton további megnövekedett veszélye van a vizes felúszásnak az elvékonyodó futófelület mélységével.

Ezért ellenőrizze rendszeresen a gumiabroncsokat, csökkentse sebességét nedves és havas utakon, és fontolja meg a gumik megfelelő időben történő cseréjét. 

Emellett ügyeljen a futófelület egyenetlen kopásának jeleire is! Az egyenetlen kopás csökkenti a futófelület azon képességét, hogy kedvezőtlen körülmények között megfelelő tapadást biztosítson az úton. Keressen szokatlanul sima, esetleg túlzottan magas vagy éppen alacsony területeket, akár sérüléseket! Érdemes ellenőrizni a gumiabroncs oldalfalait is, hogy nincsenek-e rajta repedések, vágások, kidudorodások vagy más rendellenességek. 

Ha szükségessé válik egy (vagy több) gumiabroncs cseréje, győződjön meg arról, hogy az új gumiabroncs azonos méretű, mintázatú, illetve megegyezik a sebesség- és terhelési indexe azokkal az eredeti abroncsokéval, melyek a gépjárművön találhatóak! Ezek a részletek megtalálhatóak a jelenlegi gumiabroncs oldalfalán vagy a jármű szervizkönyvében.

Ellenőrizze a futóműbeállítást

Kátyúba hajtott vagy járdaszegélynek ütközött? Az ilyen váratlan nagy erejű ütések módosíthatják a futóműbeállítást, és károsíthatják az abroncsokat. A rosszul beállított kerekek egyenetlen és túlzott kopáshoz vezethetnek, ezért a futóművet egy szerelővel be kell állíttatni. 

Rutinszerűen ellenőriztesse a futómű beállítását a jármű karbantartásának részeként, például mikor átvált nyári abroncsokról téliekre, vagy ha olyan figyelmeztető jeleket tapasztal, mint a túlzott rezgés nagy sebességnél!

Az abroncsok forgatása utazások előtt

A gumiabroncsok rendszeres áthelyezése a járművön hozzájárul az egyenletesebb kopáshoz és meghosszabbítja a gumiabroncsok életét. Ez azt jelenti, hogy több festői útvonalat tervezhet az utazásba, mielőtt új abroncsokat kellene beszereznie. A gumiabroncsok áthelyezését a szabványos ajánlás körülbelül 8.000-13.000 kilométerenként javasolja. 

Ha azonban egy vagy több gumiabroncs egyenetlen kopását észleli, kérje meg a helyi gumiabroncs-kereskedőt, hogy az áthelyezés előtt ellenőrizze az esetleges hibás beállításokat, a kiegyensúlyozási problémákat vagy keressen egyéb lehetséges okokat!

Ne terhelje túl a járművet

A családi utazás megtervezésekor csábító sok-sok poggyásszal feltölteni az autó csomagtartóját. Legyen szó akár sátorozásról egy táborhelyen, vagy piknikezésről a nemzeti parkban, nem akarunk lemaradni semmiről. A baj az, hogy a jármű túlterhelése lerövidítheti a gumiabroncsok élettartamát, és minden extra 90 kg súly 0,42 km/l-rel ronthatja az üzemanyag-fogyasztást. Tehát ellenőrizze jármű szervizkönyvében az autó maximális terhelhetőségét!

Pótkerék tervezése

Ha már a csomagtartóról beszélünk, itt található a pótkerék is. Utazás előtt alaposan vizsgálja át a pótkereket az abroncsnyomás és minden más kérdés tekintetében! Ha azonban már régóta cipeli a csomagtartóban ezt a pótkereket, akkor lehet, hogy ki kell cserélnie. Ennek oka, hogy a gumiabroncs kora ronthatja a teljesítményt, az abroncs például megrepedezhet és rugalmatlanná válhat.

Tartson rendszeresen szüneteket a hosszú utazásokon

A vezetés veszélyes fáradtan. Ha kimerült az utazástól, akkor kevésbé valószínű, hogy észreveszi az olyan lehetséges veszélyforrásokat, mint a kátyúk, az úttörmelék, valamint a forgalom hirtelen megállása és megindulása. Ezek bármelyike problémát okozhat a gumiabroncsoknál, vagy akár ütközést is okozhat egy másik autóval. 

Mivel senki sem szeretné az értékes vakációját egy vontatóautó hátulját bámulva eltölteni, ezért mindenképpen tartson rendszeres szüneteket és pihenőket kávézáshoz és uzsonnához! Szükség esetén jelentkezzen be egy szállodába az út mentén! Az Ön és utasai biztonsága a legfontosabbak egy sikeres autós utazás során.

Abroncskereső

A leggyorsabb út a tökéletes abroncshoz

Kanyargós utazások

Ahhoz, hogy biztonságban legyen kanyargós utakon, kerülnie kellene a megnövekedett sebességet.

Egy hasznos technika kanyargós utakra

Tudjon meg többet

Vezetés havas úton

Mit tegyen amikor beköszönt a tél.

Tudjon meg többet

Biztonságos vezetéshez esőben

Vizes, csapadékos időjárás esetén a vezetési körülmények megváltozhatnak.

Tudjon meg többet