Személyautó és transzporter abroncsok

stage_image1_lg

Váltson most Continental nyári abroncsokra!

Az oldalfal horpadása

Mit jelent az oldalfal horpadása?

Az abroncs oldalfala nem mindig tökéletesen sima. Néha kitüremkedések és horpadások egyaránt találhatóak rajta, amelyek okát sokszor csak alaposabb vizsgálat derítheti ki. A horpadások ártalmatlanok, és sem a biztonsági, sem a vezetési jellemzőket nem rontják. Ezek csupán szépséghibák. Az abroncs horpadásai úgy keletkeznek, mintha egy felfújt léggömb vagy egy puha gyümölcs köré spárgát kötnénk, aztán óvatosan szorosra húznánk. Az abroncs esetében a „spárga” belül található, kívülről nem is látszik, mert eltakarja a gumi. Az abroncs oldalfalába karkaszszálak vannak beágyazva. Ezek adják az abroncs erejét, és a kormányzási és fékerők átvitelében is létfontosságú szerepet töltenek be.

Az abroncs gyártása során – pontosabban amikor a szövetváz készül, amelyre aztán felerősítik az acélövet és a futófelületet – mindig keletkezik legalább egy átfedés. Az abroncs felszerelése és felfújása után ez az átfedés válik néha láthatóvá horpadás formájában.

A Continental javaslata: Ha kétségei vannak, ellenőriztesse az oldalfal horpadásait képzett abroncsszakértővel (abroncs- vagy autókereskedő). Ha az oldalfal horpadása megfelel a fentebb leírtaknak, az abroncs korlátlanul használható a továbbiakban is.