Személyautó és transzporter abroncsok

stage_image1_lg

Technológia

Eltérő abroncsok használata

Mit kell tudni a vegyes abroncshasználatról?

Az optimális vezetési jellemzők elérése érdekében a Continental azt javasolja, hogy járműve minden tengelypozíciójára ugyanolyan abroncsokat szereltessen. Más szóval érdemes az egész autón egyforma márkájú, mintázatú, méretű, terhelési és sebességindexű abroncsokat használni. Különösen fontos, hogy az abroncsméret, a terhelési és a sebességindex minden kerékpozíció esetében megegyezzen a járműgyártó specifikációival. Ez számos országban jogszabályi előírás. Ha különböző, a javasolttól eltérő méretű, szerkezetű és sebességindexű abroncsokkal közlekedik, az veszélyes és illegális lehet. Ha különböző méretű, szerkezetű, terhelési vagy sebességindexű abroncsokra szeretne váltani, tartsa be a jármű gyártójának ajánlásait, és/vagy kérje ki egy képzett abroncsszakértő tanácsát! 

Mire jó az abroncsok rotációja?

Az egységes kopás elérése és az abroncs élettartamának maximalizálása érdekében az abroncsok pozícióját rendszeresen váltogatni kell. A rotáció sorrendjére és rendszerességére nézve tartsa be a jármű gyártójának ajánlásait! A Continental azt ajánlja, hogy ha a jármű gyártója másként nem jelzi, rendszeres időközönként váltogassa a tengelyek között a kerekeket. Ezt megteheti például akkor, amikor nyári abroncsról télire vált, vagy 5.000 – 10.000 lefutott kilométer között, ha pedig az egyenetlen kopás jelei kezdenek mutatkozni, akár ennél hamarabb is. Ha az abroncsokon megjelennek az egyenetlen kopás első jelei, kérje meg szerelőjét, hogy ellenőrizze, és hiba esetén javítsa ki a jármű kerekeinek beállítását vagy az esetleges egyéb mechanikai problémát.

A rotációba tanácsos bevonni a teljes méretű (nem mankókerék) pótkerekeket is, amelyek mérete és szerkezete megegyezik a felszerelt abroncsokéval. Mindig ellenőrizze és igazítsa ki a teljes méretű pótkerék levegőnyomását is, amikor bevonja azt a rotációba.

Az abroncsok levegőnyomását a jármű gyártójának az új kerékpozícióra szóló ajánlása szerint állítsa be (az első és hátsó pozíciókra megadott abroncsnyomás eltérő lehet).

Az abroncsok rotációja hatással lehet az Abroncsnyomás-felügyelő Rendszerre (TPMS). A rendszer megfelelő beállításához vagy újrakalibrálásához lapozza fel a jármű felhasználói kézikönyvét, vagy kérje képzett szervizszakember segítségét.

Használhatok egyidejűleg különböző márkájú és mintázatú abroncsokat a járművemen?

Azt javasoljuk, hogy járműve minden tengelypozíciójára ugyanolyan abroncsokat szereltessen. Ha viszont ugyanolyan abroncsok hiányában vagy takarékossági megfontolásból mégis különböző abroncsok használata válik szükségessé, megengedhető a különböző márkájú és mintázatú abroncsok használata, amennyiben egy-egy tengelyre azonos mintázatú és márkájú abroncsok kerülnek. Eltérő terhelési és sebességindexű abroncsokat is lehet használni, amennyiben minden abroncs terhelési és sebességindexe meghaladja a jármű gyártójának minimális ajánlását (extra terhelés vs. szokványos terhelés). Ilyen esetekben a magasabb indexű abroncsokat kell a hátsó tengelyre szerelni.

Lehet-e különféle profilmélységű abroncsokat használni?

Ha úgy dönt, hogy csak két abroncsot cserél ki az autóján, akkor az új abroncsok profilmélysége valószínűleg nagyobb lesz, mint a le nem cserélt abroncsoké. A különböző profilmélységű abroncsok használata általában véve megengedhető. 

Az abroncsgyártók azt javasolják, hogy az új abroncsok mindig a hátsó tengelyre kerüljenek. 

Általában ajánlatos a hátsó tengelyre szerelni a nagyobb vonóerő-átadású abroncsokat, így ugyanis megelőzhető az esetleges túlkormányzottság és a jármű stabilitásvesztése csúszós felületen. Egyes autógyártók ajánlása szerint a legújabb abroncsokat az első tengelyre kell felszerelni. További információért forduljon autógyártójához és/vagy abroncsszakértőjéhez!

Kivételesen jóváhagyott vegyes abroncsfelszerelés

Bizonyos járművek első és hátsó tengelye gyárilag különböző méretű abroncsokkal lehet szerelve. Az ilyen jóváhagyott vegyes abroncsfelszerelések esetében mindig tartsa be az autógyártó ajánlását.