Személyautó és transzporter abroncsok

Téli abroncsok vásárlása

A téli abroncsok remek befektetést jelentenek a hideg időjáráshoz

Rövid tények: Mit érdemes tudni a téli gumiabroncsokról?

  • Ha a lakóhelyén 7 °C alá csökken a hőmérséklet, vásároljon téli abroncsokat! Néhány országban ezek használatát törvény írja elő.
  • Keresse az M+S jelölést és az Alpesi szimbólumot („Hópehely a hegyen”) az oldalfalon! Ezek a piktogramok azt jelzik, hogy a gumiabroncs megfelel a nemzetközi előírásoknak.

  • A téli abroncsok használatával maximalizálhatja a jármű kezelhetőségét és a vonóerő-átadását! Javasolt mind a négy kerékpozícióba ilyen abroncsokat szerelni.

  • Az optimális teljesítmény és a biztonság érdekében rendszeresen ellenőrizze az abroncsok légnyomását a műszaki előírásoknak megfelelően.

Gratulálunk! Most már készenáll arra, hogy autójához téli abroncsokat vásároljon. Ha olyan környéken él, ahol télen a hőmérséklet 7 °C alá süllyed, akkor érdemes a saját és a közúti közlekedésben résztvevő más autósok biztonságára is gondolnia. A téli gumiabroncsok egyedülálló tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek mérséklik a hó, a jég és a csökkenő hőmérséklet jelentette kockázatokat az úton. Mindezeken felül jobb kezelhetőséget biztosítanak a gépjárművezetők számára. 

Most, hogy a vásárlás mellett döntött, nézzünk egy kis vizsgálatot. Ha például téli gumiabroncsok vásárlásába fektet, akkor azokat az autó mind a négy kerekpozíciójába fel kell szerelnie. Ez maximalizálja a jármű kezelhetőségét és csökkenti annak kockázatát, hogy csúszós úton haladva elveszítse a tapadást akár a hátsó, akár az első tengelynél. Személygépkocsikon soha ne használjon vegyes nyári és téli abroncsokat.

Felsoroltunk további néhány hasznos szempontot, amelyeket érdemes megfontolnia, mielőtt új téli gumiabroncsokat választana.

Miért hatékonyabbak a téli abroncsok hideg időben?

A jó téli gumiabroncs meghatározó jellemzői közé tartozik a mintázat és a lamellák kialakítása, valamint az alapanyag-keverék összetétele. Amikor az időjárás elkezd hidegebbre fordulni és megjelenik a jég az utakon, ezek a gumiabroncsok készen állnak az elemek leküzdésére.

A téli gumiabroncsok különleges mintázati kialakítása kiváló tapadást biztosít havas, jeges és vizes utakon. A kerék forgása a havat a szélesebb csatornákba tolja, ez pedig további növeli a vonóerő-átadás mértékét. A futófelületen kialakított lamellák szintén fokozzák a tapadás intenzitását. Ezek kis apró vágások lehetővé teszik a mintázati blokkok meghajlását, amelyek így mélyebre tudnak hatolni a havas, jeges útfelületen.

Végül pedig elmondható, hogy az alapanyag-keverék nagyobb arányban tartalmaz természetes gumit, ezért az abroncs alacsony hőmérséklet esetén is puha és rugalmas marad. Ha az abroncs alapanyag-keverékét nem úgy tervezték volna, hogy téli körülmények között is jól teljesítsen (mint például nyáron egy nyári gumiabroncs esetében), akkor az keménnyé és rideggé válik. Mindez pedig az úttartás és a tapadás jelentős csökkenéséhez vezet.

A téli gumiabroncs oldalfalának jelölései

A téli abroncsok azonosítása az oldalfalon található szimbólumok alapján történik. Ezek az M+S jelölés és az Alpesi szimbólum („Hópehely a hegyen”), melyek mindegyike egy-egy ipari szabványt jelent. Eddig a jól ismert M+S jelölés elegendő volt a téli gumiabroncsok esetén. Az Alpesi szimbólumot („Hópehely a hegyen”) a 2018. január 1-je után gyártott téli vagy négyévszakos gumiabroncsokon kell feltüntetni.

2024. szeptember 30-áig egy átmeneti időszak kialakítására került sor. Ebben a ciklusban az M+S jelöléssel ellátott, korábban gyártott gumiabroncsokat szintén elfogadják téli abroncsoknak.

Azonban minél előbb érdemes az Alpesi szimbólummal („Hópehely a hegyen”) ellátott új téli gumiabroncsokra áttérni, ugyanis ezeknek az abroncsoknak havas úton végzett fékteszteken is bizonyítaniuk kell. Erre az M+S jelöléssel ellátott termékek esetén nem volt szükség.

1. M+S jelölés

Az M+S jelöléssel ellátott abroncsok különleges mintázati kialakításuk, alapanyag-összetételük és szerkezeti felépítésük révén sokkal nagyobb vonóerő-átadást biztosítanak sárban és hóban, mint egy normál gumiabroncs. Azonban fontos tudni, hogy az M+S jelölés sem konkrétan, sem hozzávetőlegesen nem határoz meg számszerűsíthető követelményeket a havas, vagy más téli körülmények között mutatott teljesítmény tekintetében, így jelentősége korlátozott.

2. Alpesi szimbólum („Hópehely a hegyen”)

Az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE) által kiadott szabályozás értelmében az Európai Unió országaiban és több más európai országban, valamint az Egyesült Államokban és Kanadában forgalomba hozott téli abroncsokat az Alpesi szimbólum azonosítja. Havas és jeges körülmények között az ilyen jelöléssel ellátott téli abroncsok magasabb teljesítményt nyújtanak, mint a szabványban előírt minimális értékek. Ezen paraméterek meglétét objektív, független tesztek igazolják. Ezek a gumiabroncsok még a leghidegebb időjárási körülmények között is kimagasló teljesítményt nyújtanak a biztonsági tulajdonságok tekintetében.

A téli gumiabroncsok mérete és légnyomása

Mielőtt gépjárművéhez új téli gumiabroncsokat vásárolna, feltétlenül ellenőrizze a gyártó által megadott méreteket. Ezek az adatok megtalálhatóak a jármű szervizkönyvében, a vezető oldali oszlopon, vagy az üzemanyag-betöltő fedelén. A legjobb és legegyszerűbb megoldás, ha a gyári felszerelésű (OE) abroncsokkal megegyező méretű termékeket vásárol.

A téli gumiabroncsok esetében az ajánlott keréknyomás mértéke megegyezik a nyári abroncskéval. Ezt az értéket szintén megtalálja vagy a jármű szervizkönyvében, vagy a vezető oldali oszlopon, vagy az üzemanyag-betöltő fedelén. Fontos tudni, hogy a nyomás mértéke a hőmérséklet függvényében ingadozik. Például 10 °C-os lehűlés 1 PSI (0,1 bar) nyomáscsökkenést eredményez.

A Continental azt javasolja, hogy kéthetente ellenőrizze az abroncsok légnyomását, és szükség esetén igazítson azok értékén! A nyomásellenőrzést mindig hideg abroncsoknál végezze el! Az előírtnál alacsonyabb abroncsnyomás növeli a jármű üzemanyag-fogyasztását, fokozza a futófelület kopását, sőt, defekthez is vezethet.

Márkakereskedők
Kapcsolódó témák