Személyautó és transzporter abroncsok

A Continental a téli abroncsok szakértője

Szakértelem a téli abroncsok terén

A téli abroncsok jelölései

Első a biztonság

article_66w_image1

M+S jelölés

Az M+S jelöléssel ellátott abroncsok különleges mintázati kialakításuk, alapanyag-összetételük és szerkezeti felépítésük révén sokkal nagyobb vonóerő-átadást biztosítanak sárban és hóban, mint egy normál gumiabroncs. Azonban fontos tudni, hogy az M+S jelölés sem konkrétan, sem hozzávetőlegesen nem határoz meg számszerűsíthető követelményeket a havas, vagy más téli körülmények között mutatott teljesítmény tekintetében, így jelentősége korlátozott.

article_66w_image1

Alpesi szimbólum („Hópehely a hegyen”)

Az UNECE által kiadott szabályozás értelmében az Európai Unió országaiban és több más európai országban, valamint az Egyesült Államokban és Kanadában forgalomba hozott téli abroncsokat az Alpesi szimbólum azonosítja. Havas és jeges körülmények között az ilyen jelöléssel ellátott téli abroncsok magasabb teljesítményt nyújtanak, mint a szabványban előírt minimális értékek. Ezen paraméterek meglétét objektív, független tesztek igazolják. Ezek a gumiabroncsok még a leghidegebb időjárási körülmények között is kimagasló teljesítményt nyújtanak a biztonsági tulajdonságok tekintetében.

A 4x4/SUV abroncsok különleges esete

Számos szabadidőjárművet és terepjárót szerelnek olyan abroncsokkal, melyek oldalfalán megtalálható az M+S jelölés. Ennek oka, hogy kezdetekben ehhez a gépjármű-kategóriához olyan négyévszakos abroncsokat kínáltak Észak-Amerikában, amelyeket M+S jelöléssel láttak el. Például a Continental ContiCrossContact™ LX 2, a ContiCrossContact™ LX Sport és Conti4x4Contact termékvonalai is viselik ezt a megkülönböztető jelzést.

Az M+S jelölést az Európai Unió jogrendszere is ismeri. A definíció szerint ez olyan abroncsokat jelöl, melyek "mintázati kialakításuk és szerkezeti felépítsük révén sokkal nagyobb vonóerő-átadást biztosítanak sárban és hóban, mint egy normál gumiabroncs". Azonban ez a meghatározás sem konkrétan, sem hozzávetőlegesen nem határoz meg számszerűsíthető követelményeket az M+S jelöléssel ellátott abroncsok teljesítményével kapcsolatosan. Ugyanakkor Észak-Amerikában a téli abroncsoknál a Alpesi szimbólum használatát már szigorú követelményrendszerhez kötik. Kizárólag azon abroncsok oldalfalán helyezhető el ez a speciális szimbólum, melyek elérik vagy meghaladják az előírt értékeket.

A Continental javaslata

Annak ellenére, hogy Európa számos országában a szabályozások az M+S jelöléssel ellátott termékeket téli abroncsoknak tekinti, a Continental azt ajánlja, hogy téli körülmények között olyan abroncsokat használjon, melyek oldalfalán az Alpesi szimbólum is megtalálható, valamint a termék mintázati mélysége meghaladja a 4 mm-t.