Learn all you need to know about tires – and more besides – with this comprehensive tire lexicon from Continental.

Új EU-s abroncscímke

Alacsonyabb károsanyag-kibocsátás az új EU-s abroncscímkékkel

 

BEMUTATJUK AZ EU-S ABRONCSCÍMKÉT

Az EU elkötelezte magát az üvegházhatású gáz-kibocsátás csökkentése érdekében, hogy 2050-re elérje az éghajlat-semlegességet. A közúti közlekedés szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése döntő szerepet játszik e célok megvalósításában.

Ha üzemanyagtakarékosabb abroncsokat választunk, az segít csökkenteni a közlekedés által okozott károsanyag-kibocsátást. A fogyasztók megalapozott döntéseinek elősegítése érdekében az EU új EU-s abroncscímkét vezet be, amely 2021. május 1-jén lép hatályba.

Az uniós gumiabroncs-címke lehetővé teszi az uniós fogyasztók számára, hogy üzemanyag-takarékosabb gumiabroncsokat válasszanak, ami mind a végfelhasználók, mind a kereskedelmi felhasználók számára mind a költségek, mind a kibocsátás szempontjából jelentős megtakarításokat eredményezhet. A közúti biztonság javul a jobb nedves tapadás révén, miközben a zajszintre vonatkozó információk segítenek csökkenteni a forgalommal összefüggő zajszennyezést.

MI AZ ÚJDONSÁG PARTNEREINK ÉS VÁSÁRLÓINK ESETÉBEN?

 • Az új rendelet értelmében a buszok és teherautók gumiabroncsai is hatálya alá tartoznak (C1, C2, C3 típusú gumiabroncsok).
 • Kiegészítő információk (gumiabroncs-típusazonosító = cikksz.).
 • A szabványos címkén kívül lehetőség van a komoly hóviszonyokkal (3PMSF) és / vagy jeges körülmények közötti tapadással kapcsolatos ikonok (csak a C1 gumiabroncsok esetében) használatára is.
 • Zajszintek: Az ABC helyettesíti a hanghullámokat.
 • Átsorolás alacsonyabb címkézési osztályokba:
  D az új E; A D osztály már nem üres (csak a C1 és C2 típusú gumiabroncsok esetében); F és G összeolvadnak, és E lesz belőlük.
 • QR-kód minden gumiabroncs-típus-azonosítóhoz az EU termék-adatbázisához (EPREL) való hivatkozással.

Az új termékinformációs lap (PIS) az EPREL adatbázisban jön létre, azon információk alapján, amelyeket mi, mint Continental vagy más beszállítók jelentettünk:

Magába foglalja:

 • az EU címkén táblázatos formában feltüntetett információk
 • A gyártás megkezdésének dátuma
 • A gyártás befejezésének dátuma (a gyártó adja hozzá, ha ismert)

EPREL - European Product Registry for Energy Labelling

Fő cél: A fogyasztók képesek lesznek a termékadatbázisban energiacímkéket és termékinformációs lapokat keresni. Az új EU-s abroncscímkéken feltüntetett QR-kód révén a fogyasztók hozzáférhetnek a megfelelő gumiabroncs-információkhoz, és letölthetik a vonatkozó információkat.

A beszállítóknak (gyártóknak, importőröknek vagy meghatalmazott képviselőknek) regisztrálniuk kell gumiabroncsukat, mielőtt azokat európai piacon értékesítik.

A szállítók 2020. október 12. óta regisztrálhatják cikkeiket.

A fogyasztók 2021. május 1-jétől férhetnek hozzá az EPREL adatbázishoz. Az adatbázis egy nyilvános internetes portálon keresztül lesz elérhető.

MIT KELL FIGYELEMBE VENNI?

Itt jön az Ön része (kötelezettség): gumiabroncs-forgalmazóként 2021. május 1-jétől biztosítani kell, hogy:

Az értékesítés helyén a gumiabroncsok címkéje jól látható. A terméktájékoztatónak hozzáférhetőnek kell lennie (digitálisan), és kérésre nyomtatott formában kell rendelkezésre bocsátania. Ha a gumiabroncs fizikailag nem jelenik meg az üzletben, és online vagy távolsági úton értékesítik, az információkat digitálisan kell megadni.

Ha egy vagy több azonos gumiabroncsból álló "gumiabroncscsomag" értékesít, akkor a címkének és a termékinformációs lapnak hozzáférhetőnek kell lennie (digitálisan), és kérésre meg kell adnia.

A vizuális reklámokban vagy más promóciós anyagokban a gumiabroncs címkéjének adatait - digitálisan vagy nyomtatott formában - meg kell jeleníteni, valahányszor egy adott gumiabroncs-típust népszerűsítenek vagy megjelenítenek. A termékek listájában a megfelelő teljesítményszimbólumok és a deklarált címkeosztályok / értékek önmagukban elegendőek.

HOGYAN SEGÍT ÖNNEK A CONTINENTAL?

The New EU Tyre Label Layout

A megjelenített címkeértékek eltérhetnek a termék helyes címkeértékeitől.

Minden általunk szállított gumiabroncs megfelel az új szabályozásnak. Az autógumikat egy matricával szállítják, amely további információkat tartalmaz, például a gumiabroncs-vonal nevét és az EAN-t (lásd a tervezetet).

A korábbi címkével ellátott, 2021. május 1. előtt átadott gumiabroncsok továbbra is megfelelnek a követelményeknek. Egy bizonyos átmeneti szakasz az átállás része, és a gumiabroncsokat nem kell újracímkézni, ha azokat 2021. május 1-je előtt kaptuk meg. Ez vonatkozik azokra a gumiabroncsokra is, amelyek már forgalomban vannak (pl. RDC-nknél), de a 2021. május 1. után lettek szállítva.

Azonban biztosak vagyunk abban, hogy az új címkeértékeket megfelelő időben továbbítjuk, így Ön is használhatja az új EU-címkét, hogy ügyfeleinek segítsen megfelelő döntéseket hozni. Ezenkívül az új címke letölthető és kinyomtatható lesz az EPREL-ben is. Tehát, ha az ügyfélnek szüksége van a címkére, akkor gyorsan és egyszerűen meg tudja adni azt.

Gyakran Ismételt Kérdések

A GYIK-ben többet megtudhat a gumiabroncsok címkézésére vonatkozó információk újdonságairól, az értékesítési helyek kötelezettségeiről és arról, hogy a Continental hogyan fogja támogatni Önt.