Haszongépjármű és busz abroncsok

Ahol az üzemanyag-hatékonyság a nagy teljesítménnyel találkozik.

Utat az új generációnak

A Continental Gumiabroncs divíziójának kutatás-fejlesztési gyakornokai között friss diplomások tanulják az alapokat. A többi már rajtuk múlik, összhangban a vállalat által vallott értékekkel: a „bizalommal” és a „cselekvés szabadságával”.

Amikor Vig Hannoverbe érkezett, még egy árva szót sem tudott németül. Indiában született, és az Egyesült Államokban pályázott meg egy gyakornoki helyet a Continental vállalatnál. A hirdetésben ez szerepelt: „a folyékony angoltudás elegendő”. Most Vig, teljes nevén Vigneshwar Kalyanasundaram, egyike a „Fedezd fel a kutatás-fejlesztést” gyakornokcsoport sikeres diplomásainak, amelyet a Gumiabroncs divízió kutatás-fejlesztési részlege évente kétszer szervez meg. Minden turnusban egy tucat fiatal mérnök és természettudós vehet részt, a BSc-n végzettektől a frissen doktoráltakig. Az első hat hónap folyamán műszaki feladatokkal foglalkoznak, ismerkednek, kapcsolati hálót építenek, és elsajátítják az alapismereteket az abroncsokról. Mindebben az a különleges, hogy a programot az ifjú tehetségek az első naptól fogva maguk szervezik.

„Hihetetlenül sok kreatív szabadságot kapunk”, mondja Vig. „Az pedig már a gyakornokokon múlik, hogy mit hoznak ki belőle.”

Ann-Kristin Schneider a humánerőforrás részlegtől, aki tréneri minőségben felügyeli a gyakornoki programot, kifejti ennek előnyeit. „A Continental vállalatnál a kutatás-fejlesztési részleg dolgozói elsősorban projekteken dolgoznak, a célmeghatározástól a különféle mérföldkövek elérésén keresztül egészen a jóváhagyásig.” Az új tehetségeknek már a kezdet kezdetén meg kell ismerkedniük a Continental projektmenedzsment-rendszerével és a fejlesztési központ munkamódszerével. Ez azonban nem merül ki annyiban, hogy elsajátítják a technológiát és a módszertant. A kulcsszó a csapatmunka, ami azonban kizárólag akkor működhet, ha az egyén megkapja az őt megillető tiszteletet, és mindenkinek szabadságában áll meghozni a maga döntéseit. Ez a magyarázata annak, hogy a Continental két alapvető vállalati értéke a „bizalom” és a „cselekvés szabadsága”.

Önállóan, de nem magukra hagyva

Amikor Silke Glasewaldot a gyakornoki idejéről kérdezzük, boldogan nosztalgiázik. „Valódi projekteken dolgozhattunk, és kézzelfogható eredményeket vártak tőlünk, ami alaposan tűzbe hozta a képzelőerőnket. Önállóan dolgoztunk, de sohasem éreztük úgy, hogy magunkra vagyunk hagyva, és nem foglalkoznak velünk.” A gyakornokok olyan projektcsoportot alkotnak, amely közvetlenül a kutatás-fejlesztési részleg vezetőjének felel. A specifikációk közül egyedül a célkitűzés, az időzítés és az erőforrások vannak rögzítve. Hogy a gyakornokok hogyan valósítják meg ezt a célkitűzést, az már rajtuk múlik. „Az egyik csoport rendkívül szigorúan odafigyelt a környezetvédelmi megfontolásokra, a papírhasználattól kezdve a tetőre telepített napelemekig”, meséli a HR osztályt képviselő Ann-Kristin Schneider.

Egy csapat vezetése és motiválása fegyelmi felettesek nélkül határozottan nehéz feladat az egyetemről épp csak kikerült fiatalok számára. Azonban pontosan ez fogja jellemezni mindennapi életüket a szakmában, ha hat hónap múlva megkapják a nekik megfelelő állást.

Gyengénk a multikulturalizmus

Van valami, amitől a csapatmunka színesebb lesz, de kicsit nagyobb kihívást is jelent. A Continental Gumiabroncs divíziójának kutatás-fejlesztési részlegén a világ 56 különböző országából származó ember dolgozik. Sok különféle kultúra találkozik itt, és a különbségek sikeres körbelavírozásához kell némi tapintat. „Szeretem a nemzetközi atmoszférát”, mondja Silke Glasewald. „Rengeteget tanulhatunk egymástól. Nagyon inspiráló!” A női gyakornokok aránya 40% körül van. Mindenki beszél angolul. „Lehetőséget biztosítunk a gyakornokoknak, hogy német nyelvtanfolyamra járjanak, főleg azért, hogy könnyebben beilleszkedjenek Hannover társadalmi életébe”, mondja Ann-Kristin Schneider.

A gyakornokcsoportban töltött hat hónap után a termelés kerül a figyelem középpontjába, és a gyakornokok kifejlesztik saját abroncsaikat. „Ez a program létfontosságú része” mondja Nicolai Setzer, a Continental igazgatótanácsának tagja, aki szintén gyakornokként kezdte valaha. „Az ember rengeteg gyakorlati tapasztalatot nyer, kifejlődik a gumiérzéke, és betekintést nyerhet abba is, milyen gépkezelőnek lenni.” Ráadásul ezzel a gyakornokok újabb másfél évet kapnak arra, hogy a legkülönfélébb szempontokból megismerjék a vállalatot. Három hónapig projekteken dolgoznak a Continental egyik nemzetközi üzemében, három hétig pedig a marketing- és értékesítési részleg dolgozóinak munkáját figyelik. Így nemcsak azt tanulják meg, hogy hogyan készül az abroncs, hanem azt is, hogy az hogyan jut el az ügyfélhez. Végül az ötletekből a Continental „Fedezd fel az abroncskutatás-fejlesztést” programja keretében új termékek születnek. Vegyük például a súlyos terhelés elviselésére tervezett csúcstechnológiás haszongépjármű-abroncsokat. Az elméleti tudásnak megvannak a maga korlátai. Hogy ezek a termékek valósággá váljanak, ahhoz már a technológia és fejlesztés iránti szenvedélyre is szükség van.