Haszongépjármű és busz abroncsok

Ahol az üzemanyag-hatékonyság a nagy teljesítménnyel találkozik.

GreenTec díj 2014-ben a pitypangkaucsukért

A világ egyik vezető abroncsgyártója és autóipari beszállítója, a Continental a münsteri egyetem Fraunhofer Molekuláris Biológiai és Alkalmazott Ökológiai Intézetével (IME) együtt 2014-ben elnyerte a GreenTec díjat közös fejlesztési projektjükért, amelynek címe: „RUBIN – a pitypangból nyert természetes kaucsuk megjelenése az iparban”. Az ipari és tudományos hátterű, valamint szakmai szervezeteket és a médiát képviselő szakértőkből összeállított 60 fős zsűri úgy találta, hogy ez a projekt kiemelkedő példája a környezetvédelem iránti elkötelezettségnek és az úttörő környezeti technológiának az „Automobilitás” kategóriában. Az ünnepélyes díjkiosztóra május 4-én került sor Münchenben a világ legfontosabb környezeti technológiai vására, az IFAT megnyitóján. A GreenTec díjat, Európa legjelentősebb környezetvédelmi és üzleti díját, 2008 óta adományozzák 14 különböző kategóriában.

„Nagy örömünkre szolgált, hogy pitypangkaucsuk-projektünkért megkaptuk ezt a díjat. A Continental nagyon ígéretes technológián dolgozik, amelynek teljes potenciálja a következő néhány évben fog kibontakozni. Tekintettel az Ázsia és egyéb növekvő piacok egyre fokozódó motorizálódására, a jövőben a természetes kaucsuk iránti kereslet jelentős növekedésére számítunk. Meggyőződésünk, hogy a pitypanggyökérből nyert kaucsuk használata révén abroncsgyártásunk sokkal hatékonyabbá és fenntarthatóbbá válik”, nyilatkozott Nikolai Setzer, a Continental igazgatótanácsának tagja, az abroncsdivízió vezetője.

teaser_66w_image2

„A RUBIN projekt keretében azon dolgozunk, hogy ökológiailag, gazdaságilag és társadalmilag élhető megoldást találjunk ennek a növekvő keresletnek a kielégítésére”, tette hozzá dr. Andreas Topp, a Continental abroncsalapanyag- és folyamatfejlesztési, valamint iparosodási elnökhelyettese. A Continental és az IME jelenleg a gumipitypang ipari felhasználásán dolgozik, amely rendkívül gazdag kaucsukban, és a hagyományos kaucsukfától eltérően nincs szüksége trópusi klímára. Ez az igénytelen növény számos mérsékelt éghajlatú vidéken termeszthető, olyan „marginális területeken”, amelyek korábban nem voltak mezőgazdasági célra használhatóak. Andreas Toppot idézzük: „A pitypangkaucsuk lerövidíti a gyártási helyszíneinkre vezető szállítási útvonalakat, és lehetővé teszi, hogy még több értékes esőerdő-terület feláldozása nélkül elégítsük ki a kaucsuk iránti növekvő globális keresletet. Mindkét tényező fenntarthatóan pozitív hatást gyakorol majd a világ környezetszennyezésének csökkentésére és a biodiverzitásra.”

Image

Dr. Carla Recker, a Continental abroncsdivíziójának projektmenedzsere és kémiai anyagtudományi szakértője kiemelte: „Ez a pozitív környezeti hatás nemcsak a GreenTec díj zsűrijét győzte meg, hanem minket is motivál és bátorít ennek a hosszú távú, valamint komoly feladatnak a teljesítése közben.” Dr. Recker és Dirk Prüfer professzor a Fraunhofer IME-től közösen vette át a díjat Münchenben, az üzleti élet, a sport és a szórakoztatóipar világából érkező 1.000 vendég előtt.