Haszongépjármű és busz abroncsok

Ahol az üzemanyag-hatékonyság a nagy teljesítménnyel találkozik.

Joseph von Fraunhofer-díj 2015

A pitypangkaucsuk nyerte el a 2015-ös Joseph von Fraunhofer-díjat

2015 júniusában a „RUBIN – a pitypangból nyert természetes kaucsuk megjelenése az iparban” című projekt vezető tudósai elnyerték az előkelő Joseph von Fraunhofer-díjat a gumipitypanggal kapcsolatos kutatásaikért és a pitypangkaucsuk alapú személygépjármű-abroncs prototípusának kidolgozásáért. A projekt a Fraunhofer Molekuláris Biológiai és Alkalmazott Ökológiai Intézetnek (IME, münsteri részleg), a münsteri egyetem Növénybiológiai és Biotechnológiai Intézetének, valamint a Continental hannoveri abroncsdivíziójának sikeres együttműködése révén valósul meg.

A díjat a németországi Wiesbadenben vette át Dirk Prüfer professzor és dr. Christian Schulze Gronover (IME, Növénybiológiai és Biotechnológiai Intézet), valamint dr. Carla Recker (Continental). „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy közös projektünk ilyen előkelő kitüntetésben részesült”, nyilatkozott dr. Carla Recker. „A projekt révén abroncsgyártásunk még környezetkímélőbbé válhat, anélkül hogy engednünk kellene magas minőségi normáinkból vagy a teljesítményből.”

FA Fraunhofer Társaság 1978 óta évente adományoz kitüntetéseket kiemelkedő tudományos eredményekért. A Joseph von Fraunhofer-díjat olyan kutatók nyerhetik el, akik a gyakorlati felhasználásra is kiható problémákat oldanak meg.  A díjat Joseph von Fraunhofer (1787–1824) optikus és fizikus emlékére alapították, aki precíz tudományos munkájának eredményeit innovatív termékek kidolgozására használta fel.