Haszongépjármű és busz abroncsok

Ahol az üzemanyag-hatékonyság a nagy teljesítménnyel találkozik.

Az első tesztabroncsok pitypangkaucsukból

A Continental fontos mérföldkövet ért el a pitypangkaucsuk abroncsgyártásba történő ipari bevezetésére irányuló kutatási projektjében. A hannoveri Nemzetközi Haszongépjármű- és Autó-motor Kiállításon (IAA) a Continental bemutatta az első tesztabroncsokat, amelyek ebből az innovatív alapanyagból készültek. Az anyagot a vállalat Taraxagumnak nevezte el a pitypang latin neve (Taraxacum) alapján. A tesztabroncsok futófelületének anyagában található természetes kaucsukot teljes mértékben a Taraxagum helyettesítette. Ezzel a fontos lépéssel a Continental még közelebb jut céljához, hogy az abroncsgyártást még fenntarthatóbbá tegye, és lehetőség szerint függetlenítse a hagyományos nyersanyagoktól.

Image


teaser_66w_image2

„A Fraunhofer Intézettel közösen végzett több éves fejlesztési munka után izgatottan bocsátjuk útjukra az első pitypangabroncsokat. Hogy a lehető legjobban kihasználjuk a jelenlegi terméshozamot, úgy döntöttünk, hogy téli személygépjármű-abroncsokat készítünk, ezek ugyanis nagy arányban tartalmaznak természetes kaucsukot”, fejtette ki Nikolai Setzer, a Continental igazgatótanácsának az Abroncs divízióért felelős tagja. A Continental vállalatnak szándékában áll bevezetni az ipari termelésbe a pitypangkaucsukot, és a következő 5-10 éven belül megindítani a sorozatgyártást. Az abroncsok alapos tesztelésen esnek majd át a Hannover közelében lévő Contidrom tesztpályán és a svédországi Arvidsjaurban. Setzer kiemelte: „Ez rendkívül fontos, mert a teljesítményből nem engedhetünk.”

teaser_66w_image3

„A Taraxagum fejlesztési folyamata eddig nagyon ígéretes. Partnereinkkel együtt folytatjuk az anyag ipari bevezetését. Erősen bízunk abban, hogy az abroncstesztek megerősítik majd jelenlegi kutatási eredményeinket, és eleget tesznek a teljesítménycéloknak”, tette hozzá dr. Andreas Topp, a Continental alapanyag- és folyamatfejlesztési vezetője, aki egyben az abroncsok iparosítási részlegének irányításáért is felel. A Fraunhofer Molekuláris Biológiai és Alkalmazott Ökológiai Intézettel (IME), a Julius Kühn Intézettel és a növénytermesztéssel foglalkozó Aeskulap GmbH-val együttműködésben folytatott extenzív kutatásnak köszönhetően sikerült kinemesíteni a gumipitypang egy igen magas hozamú és robusztus válfaját.

A projekt hosszú távú célja, hogy ökológiailag, gazdaságilag és társadalmilag egyaránt élhető megoldást nyújtson a természetes kaucsuk iránti egyre növekvő keresletre. A gumipitypang egész Európában termeszthető a mérsékelt égöv korábban meg nem művelt földterületein, nem messze a Continental abroncsgyártó üzemeitől. Ezáltal rövidülnek a szállítási útvonalak, és csökken a negatív környezeti hatás. 2014 májusában a pitypangkaucsuk-projekt „Automobilitás” kategóriában elnyerte a GreenTec díjat, az egyik legrangosabb környezetvédelmi és gazdasági kitüntetést.

teaser_66w_image4