Haszongépjármű és busz abroncsok

Ahol az üzemanyag-hatékonyság a nagy teljesítménnyel találkozik.

Találgatás helyett adatok

Anyagok, gépek, folyamatok. A Continental hatalmas mennyiségű adatot rögzít a teljes abroncsgyártási folyamat során. Roland Wilmer szakértői csapata azon dolgozik, hogy kifinomult szoftveres és IT-megoldások segítségével a lehető leghatékonyabban használja fel ezeket az adatokat.

Az abroncsokról nem sok embernek jutna eszébe a szoftver. Márpedig az IT-megoldások már régóta jelentős szerepet játszanak a Continental minőségbiztosítási tevékenységében. „Manapság gyakorlatilag nincs olyan továbbfejlesztése a minőségkezelésnek, amelyben az informatika ne jutna szerephez”, mondja Roland Wilmer, az analitikai és minőségkezelési IT megoldások részlegének vezetője a Gumiabroncs divíziónál. A képzett vegyész az utóbbi néhány hónapban folyamatosan bővítette a részleget, amelyhez minden évben újabb munkatársak csatlakoztak. Wilmer reményei ellenére adatelemzőkből nincs túl sok, és olyat találni, aki nemcsak a matematikához és a statisztikához ért, de az abroncsokhoz is, olyan, mint jokerrel együtt megnyerni az ötöslottót.

Ráadásul az adatelemzés drága mulatság. Nemcsak magasan képzett szakembereket igényel, de nagy teljesítményű IT-megoldásokat és erős gépparkot is. „Nagy mennyiségű adatot elemezni összetett folyamat”, mondja Roland Wilmer. Mint megtudjuk, sajnos egyáltalán nem úgy történik a dolog, hogy valaki kattint néhányat az egérrel, aztán a számítógép kiköpi a kívánt információt. Valójában a szakembereknek számtalan műveletet kell elvégezniük a rengeteg adat feldolgozásához, amelyekből aztán új ötleteket nyerhetnek. 

Vége az abszurd idő- és erőráfordításnak

Minden műszaki és személyzeti kihívás ellenére a Continental feltett szándéka, hogy Németország egyik első iparvállalata legyen, amely szisztematikus elemzésnek veti alá az összes gyártási adatot. „Az ötlet maga nem új, de most végre megvalósíthatjuk”, mondja Roland Wilmer. Végtére is ez a megközelítés komoly előnyöket ígér a vállalatnak, a gyárak optimális irányításától és a minőségkezelés új lehetőségeitől a még hatékonyabb kutató-fejlesztő munkáig.

Wilmer csapatának egyik első feladata, hogy a Continental által felhalmozott összes gyártási és minőségkezelési adatot egyetlen platformon összesítse. „Ha például egy abroncs nem fut simán egy teszt során, abban a pillanatban mindannyian különböző hibaelhárítási rendszerekhez folyamodunk”, magyarázza Roland Wilmer. „Ez abszurd mennyiségű időt és erőfeszítést kíván.” A megoldás, amelyen a csapat az IT-s kollégákkal együtt dolgozik, azonnali áttekintést ad az összes adatról, a különleges analitikai eszközök pedig azonnal kimutatják, hol a probléma. Az adatszakértők most egyenként kötik be az üzemeket a rendszerbe.

Az út vége azonban még messze van. „Számos egyéb felhasználás lehetséges még”, mondja Wilmer. „A nagyszabású adatelemzés módszereivel akár még innovatív termékek és szolgáltatások is elképzelhetőek.”