Haszongépjármű és busz abroncsok

Ahol az üzemanyag-hatékonyság a nagy teljesítménnyel találkozik.

A strandolástól az adatelemzésig

Ester Belén Bandiera nem jön zavarba, ha nagy mennyiségű adattal találkozik. A fiatal argentin nő a Continental vállalatnál óriási adatmennyiségeket elemez és rendez innovatív előrejelzési modellbe.

Ester Belén Bandiera finom kézmozdulatokkal felhőket, dobozokat és nyilakat rajzol egy darab papírra, közben ezüst karkötője halkan csilingel. Az ő világa a számok világa, vagy inkább az, amit a számok elárulnak. Ezt azonban néha nem egyszerű szavakba foglalni, főleg ha a hallgatóság nem túlságosan járatos a statisztikában és az algoritmusokban. Márpedig a legtöbben nem vagyunk azok. Belén szinte bocsánatkérően nevet, és kisöpör az arcából egy hosszú sötétszőke hajtincset. Nem ilyennek képzelnénk egy kockát. Belén már megszokta, hogy mindig mindent el kell magyaráznia. „Még itt a minőségkezelésnél sem mindig tudják a kollégáim, hogy mit is csinálok pontosan.”

A „PLATFORM Projekt” a konszernen belül nagy stratégiai jelentőséggel bír. A Continental globális termelési tevékenysége során rengeteg adat generálódik, amelyeket az üzemekben szisztematikusan rögzítenek, és továbbítanak a központba. A minőségkezelés fontos információkat nyer ezekből az adatokból. Hogyan fejleszthető tovább az abroncsgyártás? Hogyan lehet tovább csökkenteni a költségeket és egyszerűsíteni a folyamatokat? „Ez mostanáig nagyon időigényes folyamat volt a sok különböző adatforrás miatt”, magyarázza Belén. „Ha például ellenőrizni akarjuk a hőmérsékletet egy bizonyos gyártási lépés során, egy bizonyos rendszerben kell megnéznünk. Ha azt akarjuk tudni, melyik gépet használták hozzá, azt már egy másik rendszerből deríthetjük ki.” Ez aztán számtalan, sokszor kézzel összeállított Excel lista elemzését is magával hozza. A jövőben azonban ez másként lesz. A „PLATFORM Projekt” az összes adatot egyetlen IT-platformon összesíti. Így egyetlen egérkattintással tájékozódni lehet az adott helyzetről, így abnormalitások esetén gyorsabban lehet reagálni.

PowerPoint prezentáció Kínában

Az üzemeket most egyenként kötik be a rendszerbe. A tervek szerint 2017-re mind a 18 Continental abroncsüzemnek hozzá kell férnie a rendszerhez, és szabványosított folyamat révén kell küldenie az adatokat a központba. Akkor Ester Belén Bandiera és munkatársai majd komplex matematikai-statisztikai modelleket alkalmazhatnak a számtalan összefüggésre és befolyásoló tényezőre, így előrejelzésekhez juthatnak a még hatékonyabb abroncsgyártás céljára.

Tavaly például a kínai Hofej Conti üzemében vezették be a rendszert. Belén lelkesedéssel telve tartotta meg a prezentációt az üzem vezetőségének és alkalmazottainak, és rengeteg kérdésüket megválaszolta. A maga szakterületén a 26 éves argentin nő páratlan.

Belén rájött, hogy már az iskolában is élvezte a matekot. Mar del Platában, egy argentínai tengerparti nyaralóhelyen nőtt fel, aztán úgy döntött, ipari technológiából fog diplomát szerezni. Belén 2013-ban érkezett Németországba a Német Akadémiai Csereszolgálat (DAAD) ösztöndíjával, ahol ma is él. „Egy munkaügyi kiállításon hallottam a Continental vállalatról, és azonnal megpályáztam egy gyakornoki helyet az abroncsdivízió minőségkezelési részlegénél”, meséli. Egy év múlva a divízió felvette adatelemzőnek, ő pedig kidolgozta a „PLATFORM Projekt” keretében való adatelemzés koncepcióját, most pedig üzemről üzemre haladva meg is valósítja. Ester Belén Bandiera barna szeme felragyog: „Én viszek értelmet az adatraktárba!”