Haszongépjármű és busz abroncsok

Fleet yard

VECTO és az új CO₂ kibocsátási rendeletek

Európai Uniós abroncscímke

eu-tire-label-image

Az Európai Uniós abroncscímke a folyamatos termékfejlesztés mozgatórugója

A Continental üdvözli az Európai Uniós abroncscímke bevezetését, mivel az a flottaüzemeltetőket és az abroncsforgalmazókat objektív, megbízható és összehasonlítható információval látja el az abroncsok teljesítményének három fontos tulajdonságáról.

Kattintson az Európai Uniós abroncscímke-böngészőre, hogy kikeresse kedvenc abroncsának, vagy bármely más jelenleg forgalomban lévő Continental haszongépjármű-gumiabroncsnak az abroncscímkén szereplő értékeit.

EU Tire Label Truck

Miről informál az Európai Uniós abroncscímke?

Az Európai Parlament elfogadott egy szabályozást az abroncsok szabványosított címkézésének bevezetéséről egész Európában. 2012. november 1-jétől kezdve az Európai Uniós abroncscímke minden, 2012. július 1. után gyártott abroncsra nézve kötelező. A cél a közúti közlekedés biztonságának, valamint a környezetvédelmi és gazdasági hatékonyságának növelése, illetve 2020-ra az összes energiafogyasztás 20%-kal való csökkentése.

A hatékonyság, a biztonság és a környezetvédelem három szempontja a következő kategóriákban jelenik meg az abroncscímkén: üzemanyag-hatékonyság, tapadás vizes útfelületen, külső gördülési zaj. Az alapelv tehát hasonló a mosógépeken, hűtőszekrényeken és egyéb elektromos berendezéseken elhelyezett energiahatékonysági címkéhez. 

A fogyasztó ezáltal képes objektíven összehasonlítani az egyes abroncsokat, és egyéb kritériumok mellett erre a tudásra alapozni vásárlási döntését. A címkén feltüntetett három érték mellett egyéb kritériumok is léteznek, amelyek a biztonság és hatékonyság szempontjából fontosak. Ilyenek például a futásteljesítmény, a fékteljesítmény száraz útfelületen, a vezetési stabilitás és az újrafutózhatóság.

Tapadás vizes útfelületen

Hogyan értelmezze a címkét?

Tapadás vizes útfelületen / Fékteljesítmény

Fékút vizes körülmények között: A-tól (rövid fékút) G-ig* (hosszú fékút).

A vizes úton való tapadás az abroncs egyik legfontosabb biztonsági tulajdonsága. Az a gumiabroncs kap magasabb besorolást, amelyik vizes útfelületen rövidebb fékutat biztosít. Az eggyel magasabb kategória azt jelenti, hogy 80 km/h sebességről történő teljes fékezés esetén a fékút 5-10 m-rel rövidebb. Vészhelyzetben minden méter számít, hiszen ezen múlhat, hogy sikerül-e elkerülni a balesetet.

Üzemanyag–fogyasztás

Gördülési ellenállás / Üzemanyag–fogyasztás

Üzemanyag-fogyasztás A-tól (alacsony) G-ig* (magas).

A gördülési ellenállás jelentősen befolyásolja egy tehergépjármű üzemanyag-fogyasztását, így mind gazdasági, mind környezetvédelmi szempontból fontos szerepe van. Az alacsony üzemanyag-fogyasztás ugyanis pozitívan befolyásolja a jármű ökológiai lábnyomát. 

Két kategória (például B és C) között akár 3,5 l / 100 km megtakarítás is lehetséges.


Gördülési zaj

Gördülési zaj / Külső zajkibocsátás

Zajszint 1 hanghullámtól (csendes) 3-ig (hangos).

A haszongépjármű-abroncsok gördülési zaja hozzáadódik a közlekedés zajszintjéhez, és ezáltal a környezet zajszennyezéséhez. A címke 1-3 hanghullámmal jelölt kategóriákba sorolva tünteti fel a zajszintet a decibelben mért érték mellett. A három hanghullámmal jelölt abroncsok zajszintje magasabb, mint a 2016-tól érvényben lévő határérték. A két hanghullámmal jelölt abroncsok ezen a határértéken belül vannak, az egy hanghullámmal jelöltek zajszintje pedig ennél több mint 3 dB-lel alacsonyabb. A zajszint 10 dB-es változása a zaj feleződését vagy duplázódását jelenti.


* a G nem használatos