Haszongépjármű és busz abroncsok

Continental Winter Tires

Megbírkózik a téllel.

A téli abroncsok használatára vonatkozó előírások

Állapot: 2016/2017

Winter Regulations

Alább megtekintheti Európa egyes országainak törvényi előírásait a téli gumiabroncsok használatára vonatkozóan

Mivel a jogszabályi környezet folyamatosan változik, így aktuálisan előfordulhatnak hibák, tévedések.

Ország Az abroncsra vonatkozó szabályozásokA hóláncra vonatkozó szabályozásokTovábbi információ

Albánia

Nincs általános szabályozás a téli abroncsok használatára vonatkozóan.

A hajtott tengelyre való hóláncokat mindig a járműben kell tartani. Használatuk a közlekedési jelzőtáblák és az útviszonyok szerint lehetséges.

A szöges abroncsok használata nem engedélyezett.

Ausztria

November 1. és április 15. között kötelező a téli gumiabroncs használata. Szabálysértés esetén a jogosítvány bevonására és súlyos bírságra lehet számítani (35–5000 euró). A 3,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű tehergépjárműveket legalább az egyik hajtott tengelyen min. 6 mm (diagonál), ill. 5 mm (radiál) profilmélységű M+S abroncsokkal kell felszerelni.  Autóbuszok (M2 és M3 kategória) esetében november 1-jétől március 15-éig kötelező a téli abroncs.

November 1. és április 15. között hóláncot kell tartani a járműben legalább a hajtott tengelyre szerelt két abroncs számára.

A tömegközlekedésben üzemelő buszok kivételt képeznek.

Kizárólag hóval és jéggel borított utakon használható.

A 3,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű járművek esetében a szöges abroncsok használata nem engedélyezett.

Belgium

Nincs általános szabályozás a téli abroncsok használatára vonatkozóan. M+S és téli abroncsok esetében kötelező a szimmetrikus szerelés.

A hólánc használata csak hóval és/vagy jéggel fedett utakon megengedett.

A szöges abroncsok használata nem engedélyezett.

Bosznia-Hercegovina

November 15. és április 15. között a nyolcnál több üléses járművek és a 3,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű járművek esetében két opció közül az egyik kötelező:

1. opció: Minimum 4 mm profilmélységgel rendelkező téli abroncsok használata a hajtott tengelyen.

2. opció: Minimum 4 mm profilmélységű standard abroncs használata a hajtott tengelyen hólánccal együtt téli időjárási viszonyok (például havazás, ónos eső, stb.) esetén.

November 15-től április 15-ig hóláncot kell tartani a járműben.

Szintén a járműben kell tartani egy hólapátot és egy 25–50 kg-os homokzsákot. A szöges abroncsok használata nem engedélyezett.

Bulgária

Nincs általános szabályozás a téli abroncsok használatára vonatkozóan.

November 1-től március 31-ig hóláncot kell tartani a járműben. Használata kötelező a hegyi utakon, amennyiben a szükségességét közlekedési tábla jelzi.

A szöges abroncsok használata nem engedélyezett. Megfelelő téli felszerelés hiányában az országba való belépés megtagadható, illetve a jogosítvány bevonható.

Csehország

November 1. és március 31. között téli útviszonyok vagy „téli felszerelés” jelzése esetén kötelező a téli abroncsok használata. 3,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű járműveknél a hajtott tengelyen kötelező a minimum 6 mm profilmélységű M+S abroncs.

A közlekedési jelzőtáblák ettől eltérő utasítást is adhatnak. Kötelező a hólánc használata a 3 vagy több tengelyes járművek esetében legalább 2 hajtott kereken.

A szöges abroncsok használata nem engedélyezett.

Dánia

Nincs általános szabályozás a téli abroncsok használatára vonatkozóan.

November 1. és április 15. között a hólánc használata megengedett.

November 1. és április 15. között a szöges abroncsok használata engedélyezett. Ekkor minden kerékpozícióra javasolt szöges abroncsot szerelni.

Egyesült Királyság

Nincs általános szabályozás a téli abroncsok használatára vonatkozóan.

A hólánc használata csak hóval és jéggel borított utakon megengedett.

A szöges abroncsok használata megengedett, ha azok nem károsítják az útfelületet. Ebben az esetben leszereltethetik az abroncsokat.

ÉsztországDecember 1-től március 1-ig (illetve az időjárási viszonyoktól függően akár októbertől áprilisig) kötelező a minimum 3 mm-es profilmélységgel rendelkező radiál téli gumiabroncsok használata.A hólánc használata csak hóval és jéggel borított utakon megengedett.A 3,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű járművek esetében a szöges abroncsok használata nem engedélyezett.
Fehér-oroszországNincs általános szabályozás a téli abroncsok használatára vonatkozóan.A hólánc használata csak hóval és jéggel fedett utakon megengedett.A szöges abroncsok használata megengedett.
FinnországDecember 1. és február 28/29. között a 3,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű járművek hajtott tengelyén minimum 5 mm profilmélységű téli (M+S) gumiabroncsnak kell lennie. A többi tengelyre szerelt abroncsoknak – beleértve a pótkocsi tengelyeket is – minimum 3 mm-es mintázati mélységgel kell rendelkezniük.A hólánc használata csak hóval és jéggel borított utakon megengedett.November 1-től a húsvét utáni első hétfőig megengedett a szöges abroncsok használata. Ez az időszak meghosszabbítható, ha az időjárási viszonyok indokolják. 3,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű járművek esetében a maximális sebesség 80 km/h. A 2013. július 1. után gyártott abroncsoknál kerületméterenként legfeljebb 50 db, átlagban maximum 1,5 mm magasságban kiemelkedő szögezettség engedélyezett.
FranciaországNincs általános szabályozás a téli abroncsok használatára vonatkozóan. Nincsenek általános szabályozások a téli abroncsokra vonatkozóan. Az esetleges kivételeket a közlekedési táblák jelzik.A hólánc használata kötelező, ha azt jelzik a közlekedési táblák.A 3,5 t-nál kisebb bruttó tömegű járművek esetében a szöges abroncsok használata megengedett a november 11-e előtti utolsó szombattól március utolsó vasárnapjáig, maximum 90 km/h sebességgel. A szöges abroncsokkal szerelt járműveket matricával kell megjelölni. A 3,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű járművek esetében a szöges abroncsok használata nem engedélyezett.
HollandiaNincs általános szabályozás a téli abroncsok használatára vonatkozóan.A hólánc használata a közutakon nem engedélyezett.A szöges abroncsok használata nem engedélyezett.
HorvátországNovember 15. és április 15. között a téli abroncsok használata kötelező. 3,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű járműveknél a hajtott tengelyen az M+S abroncs használata kötelező.A hólánc használata bizonyos helyzetekben (például, ha a jármű nyári gumiabroncsokkal van felszerelve) az egész ország területén kötelező a hajtott tengelyen. Ugyanakkor egyes térségekben (pédául Lika, Gorski Kotar) a hólánc használata a körülményektől függetlenül kötelező.A szöges abroncsok használata nem engedélyezett. A tehergépjárművekben kötelező hólapátot tartani.
ÍrországNincs általános szabályozás a téli abroncsok használatára vonatkozóan.A hólánc használata csak hóval és jéggel borított utakon megengedett.A szöges abroncsok használata megengedett, maximum 96, illetve 112 km/h (közút/autópálya) sebesség mellett.
KoszovóNincs általános szabályozás a téli abroncsok használatára vonatkozóan.A hajtott tengelyre szerelhető hóláncokat mindig a járműben kell tartani. Használatuk a közlekedési táblák és az útviszonyok alapján lehetséges.A szöges abroncsok használata nem engedélyezett. Az autóbuszokban és a tehergépjárművekben kötelező hólapátot tartani.
LengyelországNincs általános szabályozás a téli abroncsok használatára vonatkozóan.A hólánc használata csak hóval és jéggel borított utakon megengedett. Azokat az utakat, melyeken a hólánc használata kötelező, közlekedési táblák jelölik.A szöges abroncsok használata nem engedélyezett.
LettországA 3,5 t-nál kisebb bruttó tömegű járművek esetében december 1. és március 1. között kötelező a minimum 3 mm-es profilmélységgel rendelkező téli (M+S) abroncsok használata.A hólánc használata csak hóval és jéggel borított utakon megengedett.A 3,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű járművek esetében október 1. és április 30. között megengedett a szöges abroncsok használata.
LiechtensteinNincs általános szabályozás a téli abroncsok használatára vonatkozóan. Nem megfelelő abroncsok használata esetén azonban az autós felelősségre vonható. A járműnek rendelkeznie kell az időjárási viszonyoknak megfelelő felszereléssel.A hólánc használata megengedett. Völgyekben nincs rá szükség. A hegyekben közlekedési táblák jelzik, hogy hol kötelező a hólánc felhelyezése.A 7,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű járművek esetében november 1. és április 30. között megengedett a szöges abroncsok használata, maximum 80 km/h sebesség mellett. Minden kerékpozícióra javasolt szöges abroncsot szerelni. A szöges abroncsokkal szerelt járműveket matricával kell megjelölni.
LitvániaA 3,5 t-nál kisebb bruttó tömegű járművek esetében november 1. és április 1. között kötelező a téli gumiabroncsok használata.A hólánc használata csak hóval és jéggel borított utakon megengedett.November 1. és április 1. között megengedett a szöges abroncsok használata.
LuxemburgTéli útviszonyok (hó, jég, tükörjég) esetén a haszongépjárművek és autóbuszok összes hajtott tengelyére téli gumiabroncsot kell szerelni (az M+S elegendő).A hólánc használata csak hóval és jéggel borított utakon megengedett.A szöges abroncsok használata nem engedélyezett.
MacedóniaNincs általános szabályozás a téli abroncsok használatára vonatkozóan.Ha a járműre csak standard abroncsok vannak felszerelve, akkor október 15-től március 15-ig hóláncot kell tartani a járműben.A szöges abroncsok használata nem engedélyezett. A távolsági buszokban és a nehéz tehergépjárművekben hólapátot kell tartani.
MagyarországNincs általános szabályozás a téli abroncsok használatára vonatkozóan.A hólánc használata csak hóval és jéggel borított utakon megengedett. Speciális időjárási viszonyok esetén a hólánc alkalmazása és a járműben történő tartása kötelező 50 km/h maximális sebesség mellett. Téli útviszonyok esetén megtagadható az országba való belépés, ha a járműben nincs hólánc.A szöges abroncsok használata nem engedélyezett.
MontenegróA Rendészeti Minisztérium által meghatározott utakon novembertől áprilisig kötelező a legalább M+S szimbólummal ellátott, minimum 4 mm-es profilmélységgel rendelkező gumiabroncsok használata.A hajtott tengelyre való hóláncokat mindig a járműben kell tartani. Használatukat a közlekedési táblák és az útviszonyok határozzák meg.A szöges abroncsok használata nem engedélyezett. Az autóbuszokban és a tehergépjárművekben kötelező hólapátot tartani.
NémetországA 3,5 t-nál kisebb bruttó össztömegű járművek minden kerekpozíciójára téli/M+S abroncsokat kell szerelni. A 3,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű járművek hajtott tengelyeire kell téli/M+S abroncsokat szerelni. Időszak nincs megadva, azok használata a téli időjárási körülmények függvénye.Hólánc használata kötelező, ha azt táblák jelzik. A szöges abroncsok használata nem engedélyezett, kivéve a „Kleines Deutsches Ecken” keresztül vezető úton.60 euró bírság jár a nem megfelelő abroncsok használatáért. 80 euró pénzbüntetés fizetendő a nem megfelelő abroncsok használata miatt okozott forgalmi dugóért. 100 euró bírság kiszabása történik a nem megfelelő abroncsok használata miatt okozott veszélyhelyzetért. 120 euró bírság jár a nem megfelelő abroncsok használata miatt okozott balesetért. Mindegyik plusz 1 pontot jelent (Flensburg pontrendszer).
Norvégia

November 15. és március 31. között a 3,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű járműveket minden tengelypozícióban minimum 5 mm-es profilmélységgel rendelkező téli (M+S) gumiabronccsal kell felszerelni.

A jóváhagyott téli abroncsok listája a www.stro.no oldalon található.

A 3,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű járművekben kötelező hóláncot tartani abban az időszakban, amikor a szöges abroncsok használata is megengedett. A pótkocsival ellátott tehergépjárműveknek 7 hólánccal kell rendelkezniük.

Tehergépjárművek és pótkocsik esetében egy-egy tengelyen az összes abroncsnak szögesnek kell lennie. Ikerszerelés esetén elég, ha egy abroncs szöges. Trondheimben és Oslóban a szöges abroncsok használata díjköteles, melyre napijegy vásárolható a főutak mentén elhelyezett automatákból, illetve telefonon vagy SMS-ben (norvég, svéd vagy dán telefonszámról). Trondheimben havi- és éves jegyek válthatóak a városi parkolási hivatalnál (Erling, Skakkes Gate 40, 7012 Trondheim). A napijegy ára 3,90 euró, a havijegy 52 euró, az éves jegy pedig 155 euró. 3,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű járművek esetében az ár duplázódik.

A szabálysértési bírság összege 97 euró.

OlaszországNincs általános szabályozás a téli abroncsok használatára vonatkozóan.A járműben tartani kell csúszásgátló eszközt (például hólánc).A téli közlekedéssel kapcsolatos prot. RU/1580 szabályozás csak az M1, N1 és O1 járműkategóriákra vonatkozik.
OroszországÚj műszaki szabályozás várható. December, január és február hónapokban a személygépjárműveket, a könnyű és nehéz tehergépjárműveket, valamint az autóbuszokat minden tengelypozícióban M+S vagy „Hópehely a hegyen” jelöléssel rendelkező abroncsokkal kell felszerelni. A minimális profilmélység 4 mm.A hólánc használata ajánlott, de nem kötelező.A nyári hónapokban (június, július, augusztus) a szöges abroncsok használata nem engedélyezett.
PortugáliaNincs általános szabályozás a téli abroncsok használatára vonatkozóan.Hólánc használata csak a táblákkal jelölt útszakaszokon kötelező, melyek csak a legmagasabban fekvő területeken fordulnak elő.A szöges abroncsok használata nem engedélyezett.
RomániaTéli útviszonyok esetén a hajtott tengelyen kötelező a legalább M+S jelöléssel ellátott abroncsok használata a 3,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű haszongépjárművek és a több mint 9 üléses személyszállító járművek esetében.A 3,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű járműveket hólánccal kell felszerelni, melyet a megfelelő közlekedési táblák által jelzett esetekben kell felhelyezni.A szöges abroncsok használata nem engedélyezett. 3,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű járművekben hólapátot és homokot is kell tartani.
SpanyolországNincs általános szabályozás a téli abroncsok használatára vonatkozóan. A téli/M+S abroncs használata kötelező, ha azt a közlekedési táblák jelzik, vagy a hatóságok előírják.A hólánc használata megengedett, ha közlekedési táblák jelzik, vagy a hatóságok előírják, de csak hóval és jéggel borított utakon.Hófödte utakon megengedett a legfeljebb 2 mm kiállású szögekkel borított abroncsok használata.
SvájcNincsenek általános szabályozások a téli abroncsok használatára vonatkozóan. Helyi szabályozások lehetségesek téli útviszonyok esetén (például alpesi hágók). A téli abroncsok minimális profilmélysége 1,6 mm. Téli útviszonyok között, ha valaki standard abroncsokkal balesetet szenved, akkor a vezető felelősségre vonható. Téli időjárási körülmények között egyedi hatósági bejelentés alapján a hólánc használata kötelező (az összkerék-meghajtású járművek kivételt képezhetnek). Az eszköz használatáról a közlekedési táblák és az útviszonyok rendelkeznek.A 3,5 t-nál kisebb bruttó tömegű járművek esetében november 1. és április 30. között megengedett a szöges abroncsok használata maximum 80 km/h sebesség mellett. A szöges abroncsokkal szerelt járműveket a 80 km/h sebességkorlátozást jelző matricával kell megjelölni.
Svédország

December 1. és március 31. között a 3,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű járműveket a hajtott tengelyen minimum 5 mm profilmélységű téli abronccsal kell felszerelni. A kormányzott és pótkocsi tengelyek esetében nem kötelező a téli gumiabroncs használata. A minimális profilmélység 5 mm a kormányzott, 1,6 mm a pótkocsi tengely abroncsainál.

A jóváhagyott téli abroncsok listája a www.stro.se oldalon található.

Ajánlott hóláncot tartani a járműben.

Október 1. és április 15. között megengedett a szöges abroncsok használata. Ha az időjárási viszonyok indokolják, ez az időszak meghosszabbítható. 2013. július 1. után gyártott abroncsoknál kerületméterenként legfeljebb 50 db szegecs használható. Bizonyos utak ez alól kivételt képeznek.
SzerbiaNovembertől áprilisig kötelező a minimum M+S szimbólummal ellátott gumiabroncsok használata. A minimális profilmélység 4 mm. Használatukról a közlekedési táblák és az útviszonyok rendelkeznek.A hajtott tengelyre való hóláncokat mindig a járműben kell tartani. Használatukról a közlekedési táblák és az útviszonyok rendelkeznek.A szöges abroncsok használata nem engedélyezett. Az autóbuszokban és a tehergépjárművekben kötelező hólapátot tartani.
Szlovákia

A 3,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű tehergépjárművek esetében november 15. és március 31. között kötelező a minimum 3 mm-es profilmélységgel rendelkező téli/M+S gumiabroncs használata a hajtott tengelyen.

A járműben hóláncot kell tartani. Használatukról a közlekedési táblák és az útviszonyok rendelkeznek.A szöges abroncsok használata nem engedélyezett.
Szlovénia

November 15. és április 15. között a 3,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű járművek esetében két opció közül az egyik kötelező:

1. opció: Minimum 3 mm profilmélységgel rendelkező téli abroncsok használata a hajtott tengelyen.

2. opció: Minimum 3 mm profilmélységű standard abroncs használata a hajtott tengelyen hólánccal együtt téli időjárási viszonyok esetén.

Ha nincs felszerelve téli gumiabroncs, a 3,5 t-nál nagyobb bruttó össztömegű járművekben hóláncot kell tartani.A szöges abroncsok használata nem engedélyezett.
Törökország

December 1. és április 1. között a helyközi közlekedésben részt vevő haszongépjárművek számára kötelező a téli gumiabroncsok használata. Bizonyos városokban ezt az időszakot a helyi hatóságok határozza meg.

Minden tehergépjárművet, traktort és autóbuszt M+S, „Hópehely a hegyen” vagy mindkét szimbólummal ellátott abroncsokkal kell felszerelni a hajtott tengelyen. Minden kishaszongépjárművet, transzportert és platós kisteherautót, valamint kereskedelmi célra használt személygépjárművet (taxi, stb.) minden kerékpozícióban M+S, „Hópehely a hegyen” vagy mindkét szimbólumot viselő abroncsokkal kell felszerelni.

Újrafutózott abroncs csak téli profil esetén használható. A haszongépjármű-abroncsok minimális profilmélysége 4 mm.

A járműben javasolt hóláncot tartani, és azokat havas, jeges utakon felszerelni.A szöges abroncsok használata megengedett. Javasolt vontatókötelet és kerékkitámasztó éket is tartani a járműben.
UkrajnaNincs általános szabályozás a téli abroncsok használatára vonatkozóan.A hólánc használata csak hóval és jéggel borított utakon megengedett.A szöges abroncsok használata megengedett.


Jelenleg nem ismerünk általános szabályozást a téli abroncsok / hóláncok használatára vonatkozóan Cipruson, Görögországban és Máltán. Kérjük, hogy a hóláncra és a szöges abroncsokra vonatkozó előírásokat keresse az adott ország közlekedési szabályzatában!

Annak érdekében, hogy honlapunk a legjobb felhasználói élményt nyújtsa Önnek, oldalunk cookie-kat használ. További információk és a cookie beállításainak módosítása érdekében kattintson ide.